Русия: Резолюцията за Палестина е стъпка към признаване на незаконността на действията на Израел

Русия: Резолюцията за Палестина е стъпка към признаване на незаконността на действията на Израел
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    20.09.2024
  • Share:

Приемането на резолюция за Палестина от Общото събрание на ООН на 18 септември е важна стъпка за признаването на незаконния характер на действията на Израел. „Ние изхождаме от това, че приемането на настоящата резолюция на Общото събрание на ООН беше важна стъпка към признаването от международната общност на незаконния характер на действията на Израел“, се казва в изявление на руското външно министерство, предаде ТАСС.

Руското външно министерство посочи, че това също ще помогне за напредък в широкомащабни усилия за разработване на конкретни мерки в интерес на спазването на международното право, прекратяване на най-дългата окупация в съвременната история и осъществяване на решението за две държави.

„Държавите-членки на ООН и международните организации са призовани да не признават „фактите на място“, създадени от едностранните действия на Израел. Освен това е важно заключението на съда, че израелската политика представлява фактическа анексия на значителна палестинска територия и пряко нарушение на правото на палестинския народ на самоопределение“, подчертават от руското дипломатическо ведомство.

Руската страна отбеляза, че гласуването на резолюцията на Общото събрание на ООН се проведе на фона на безпрецедентна ескалация на насилието и кръвопролитията в зоната на арабско-израелския конфликт. „Това е вече четвъртото решение на Общото събрание, насочено към защита на палестинския народ, неговото основно право на самоопределение и законните му стремежи за създаване на суверенна и независима държава в границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим“, посочи руското дипломатическо ведомство.

България се въздържа в ООН при гласуване Израел да напусне палестинските територии до 12 месеца

„Във връзка с това отново сме принудени да отбележим със съжаление липсата на такива важни решения от страна на Съвета за сигурност на ООН, който беше блокиран от САЩ. Както е известно, през изминалия период Вашингтон вече пет пъти упражни правото си на вето - често самостоятелно - по отношение на проекторезолюции на Съвета за сигурност относно прекратяването на огъня и приемането на Палестина в ООН“, заяви руското външно министерство.

Станете почитател на Класа