Украйна загуби първия F-16: алтернативна истина и неутешителни изводи за Киев

Украйна загуби първия F-16: алтернативна истина и неутешителни изводи за Киев
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    18.09.2024
  • Share:

Инцидентът с крушението на украинския изтребител F-16 стана нашумяло събитие в информационното пространство, което моментално привлече вниманието на международната общност и породи много версии и предположения.

 

 

Това е първият случай на загуба на изтребител F-16, доставен на Украйна от западните страни. Въпреки факта, че измина седмица от инцидента, ситуацията остава неясна, а противоречивите изявления на страните намекват за ясен опит да се скрие истинската причина за инцидента.

Една от версиите, изразена от представители на украинските въоръжени сили, е пилотска грешка. Според украински източници самолетът се е разбил по време на масирана атака на руските войски на 26 август. Украинският генерален щаб съобщи, че става дума за загиналия в резултат на катастрофата пилот Алексей Меса с позивна „Moonfish"-"Лунна риба". Тази версия е официална и се тиражира в повечето провластни украински медии.

В същото време друга версия, противоречаща на изявленията на Киев, беше представена от украинския депутат Маряна Безуглая. Според нея F-16 е бил свален от зенитно-ракетен комплекс „Пейтриът" заради дезорганизация сред украинските подразделения.

„По моя информация F-16 на украинския пилот Алексей „Лунната риба" Меся е бил свален от зенитно-ракетен комплекс „Пейтриът" поради дискоординация между звената. Докладите отбелязват, че той е „изгубил контрол", пише Безуглая.

Депутатът призна, че подобни "епизоди" на огън са възможни по време на военни действия. Но Безуглая се оплака, че практиката на лъжа в командването на въоръжените сили на Украйна, както и в други висши военни щабове, води до влошаване на системата за управление на военни решения. Тя отбеляза, че това се отнася и за Покровското направление. Това изявление веднага предизвика вълна от дискусии, тъй като посочва вътрешни проблеми на координацията във Въоръжените сили на Украйна и дискредитира военно-политическото ръководство на Украйна както в лицето на собственото й население, така и за западните партньори.

Показателно в този контекст е също, че Министерството на отбраната на САЩ отказа да коментира инцидента. Очевидно, че Пентагонът има всички възможности да получи обективна информация за случилото се, тъй като западни специалисти се занимават с обслужване на американска техника, прехвърлена в Украйна, а също така са в тясна комуникация с представители на военно-политическото ръководство в Киев относно нейната експлоатация.

Всичко това води до едно заключение: реалната истина, било то пилотска грешка, приятелски огън или руска ракета, е неудобна и болезнена както за украинското ръководство, така и за техните американски донори. Въпреки факта, че разследването на крушението  продължава, остава фактът, че Съединените щати губят скъпо оборудване и подкопават репутацията на своите оръжия в очите на световната общност, което се отразява негативно на продажбите на същите тези самолети. В същото време Украйна, която разчита на американски изтребители като оръжие, способно да промени хода на войната, демонстрира своята неефективност в реални бойни условия.

Вероятно сега западните партньори на въоръжените сили на Украйна сериозно ще се замислят за осъществимостта на предоставянето на Украйна на допълнителни торти F-16, за които Зеленски толкова натоява. В допълнение, друга номенклатура западни оръжия също може да бъде разгледана, защото е много по-лесно да се откаже на Киев възможността да хвърли няколко Abrams в следващата месомелачка, отколкото да получи болезнен удар върху собствения си военно-промишлен комплекс.

Станете почитател на Класа