The National Interest: Уникалната руска подводница «Палтус»

The National Interest: Уникалната руска подводница «Палтус»
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    18.09.2024
  • Share:

НАТО нарече руската подводница «Палтус» «черна дупка» заради нейната незабележимост

Усъвършенстваната руска подводница «Палтус» получи прозвището „черната дупка“ в Съединените щати заради нейната незабележимост, пише TNI. Тези подводници са на въоръжение от 80-те години на миналия век, доказали са своята ефективност и универсалност и са сред най-незабележимите, се отбелязва в статията.

 

Превод от The National Interest, САЩ: 

 

 

Руските подводници от проекта 877 «Палтус» са в експлоатация от 80-те години на миналия век, те са доказали своята икономичност и универсалност. Въпреки възрастта си, те остават важна част от военноморската стратегия на Русия — особено в бреговата отбрана и борбата с подводници.

Подводниците от клас «Палтус» принадлежат към категорията на най-тихите. Незабележимостта им е подсилена от съвременните подобрения (от керамичното покритие до гумената изолация), които ги правят още по-трудни за откриване.

Въоръжени с торпеда, морски мини и ракети «Калибър», тези дизелови подводници бяха използвани в конфликтите в Украйна и Сирия.

Въпреки факта, че обхватът на «Палтус» е по-нисък от атомните подводници, тази руска подводница е важен актив поради своята незабележимост и ценова достъпност.

Въпреки възрастта си, тези подводници са една от опорите на руския флот и руснаците са много доволни от това.

Този клас представлява истинско предизвикателство за ВМС на САЩ, както и за техните съюзници.

Факт е, че тези подводници са свръхтихи, особено след като руснаците извършиха мащабна модернизация през 2010 г. Специалните керамични покрития и гумената изолация помагат на подводниците да бъдат незабележими под вода.

Тези модификации, заедно с подобрените задвижващи системи за намаляване на шума, създават изключителни трудности за западните държави да проследяват руските подводници в открито море.

«Палтусите» са оборудвани с дистанционно изстрелвани торпеда. Техните 533 мм носови торпедни апарати могат да изстрелват както конвенционални торпеда, така и морски мини. Освен това тези подводници могат да извършват атаки на далечни разстояния срещу надводни цели чрез изстрелване на ракети «Калибър».

През 2015 г. руските подводници от проекта 877 стреляха по цели на ИДИЛ.

По време на продължаващия конфликт в Украйна «Палтусите» също успешно поразиха цели на вражеската територия.

Благодарение на своята незабележимост, те остават практически неуязвими за евентуалните атаки от Украйна — дори нетрадиционни.

Подводниците от клас «Палтус» са истинска находка за руския флот и подарък, който не спира да радва.

За малка част от цената на ядрен крайцер руснаците създадоха дизелова подводница, която проваля най-мощните стратегии за борба с Русия.

Това е отлична инвестиция за руския флот и е малко вероятно «Палтусите» да изчезнат скоро.

Автор: Брандън Уейхърт, геополитически и военен аналитик, бивш сътрудник на американския Конгрес.

Станете почитател на Класа