САЩ могат да загубят възможността да предоставят военна помощ на Украйна

САЩ могат да загубят възможността да предоставят военна помощ на Украйна
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    14.09.2024
  • Share:

В края на септември САЩ ще загубят възможността оперативно да предоставят военна помощ на Украйна в размер на $5,8 млрд., ако Конгресът не разшири правомощията на Пентагона да използва ресурси по програмата PDA (Presidential Drawdown Authority), предаде Асошиейтед Прес, позовавайки се на американски чиновници.

Републиканците и демократите в Конгреса трябва да се споразумеят за нов бюджетен проект до 30 септември, в противен случай федералното правителство може да спре работата в началото на октомври, тоест ще настъпи „шатдаун“.

„Използването (от Пентагона) на 5,8 милиарда долара в рамките на президентската програма за предоставяне на въоръжения (PDA) ще изтече», се казва в съобщението.

Чиновниците, на които се позовава агенцията, изразили надежда, че пълномощията на държавните ведомства за финансиране на техните програми ще бъдат продължени от законодателите с година.

Русия счита, че доставката на въоръжение на Украйна пречи на регулирането, пряко въвлича страните от НАТО в конфликта и е «игра с огъня».

От Кремъл заявиха, че натъпкването на Украйна с оръжие от страна на Запада не съдейства за преговори и ще има негативен ефект.

Станете почитател на Класа