Пентагонът направи това в Япония за първи път

Пентагонът направи това в Япония за първи път
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.07.2024
  • Share:

Американските многофункционални изтребители от пето поколение F-35B пристигнаха на 3 юли във военновъздушната база на морската пехота на САЩ Ивакуни в Япония. Това съобщи японската агенция Киодо.

Според него Ивакуни стана първата чуждестранна военна база на САЩ, която приема F-35B.

Преди това командването на Корпуса на морската пехота на САЩ подчерта, че изпращането на F-35B в Япония е „важен етап от програмата“ за създаване и използване на изтребители от пето поколение. Общо 16 единици от тези бойци ще бъдат разположени в Ивакуни. Броят на самолетите, доставени на Япония, не се съобщава.

Имайте предвид, че разполагането на най-модерните американски изтребители в Япония почти съвпадна с предстоящото подписване на споразумение за разширено сътрудничество между НАТО и страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

F-35B е модификация на изтребителя от пето поколение с късо излитане и вертикално кацане, който започна да пристига в морската пехота на САЩ в края на 2014 г.

Самолетът е проектиран с помощта на стелт технология и е способен да носи ядрени оръжия. Няколко други водещи изпълнители на Пентагона работиха по него заедно с Lockheed Martin. Някои страни от НАТО и Австралия взеха участие в проекта и планират да закупят тези изтребители от САЩ.

 

Станете почитател на Класа