Страшния начин, по който Тръмп може да спечели без електорален или народен вот

Страшния начин, по който Тръмп може да спечели без електорален или народен вот
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2023
  • Share:

Стивън Марке
В обикновено време, при обикновени политически условия, призракът на още едно президентство на Тръмп би бил истински кошмар. Бившият президент е изправен пред 40 наказателни обвинения за неправилно боравене с класифицирани документи и ще трябва да прекъсне кампанията си следващото лято, за да се защити в съда. Тези обвинения са отделни от 34-те престъпления за фалшифициране на бизнес записи, пред които е изправен в Ню Йорк. И после има дело за клевета за изнасилване, което ще започне през януари и което той почти сигурно ще загуби.
Американският народ обаче може да бъде ужасно прощаващ. В настоящото проучване Джо Байдън и Доналд Тръмп са изравнени на национално ниво; а нито един републикански кандидат не се е появил, за да оспори Тръмп. Но както научаваме почти непрекъснато от 2000 г. насам, волята на мнозинството от американския народ вече няма толкова голямо значение за това кой да управлява страната им.
Неразбираемите и сложни механизми на конституцията на САЩ, свързани с изборите, които преди бяха обект на историческо любопитство, стават все по-актуални всяка година. През 2024 г. има много начини Доналд Тръмп да загуби гласовете на народа, да загуби избирателната колегия, да загуби всичките си съдебни дела и въпреки това да се окаже президент на Съединените щати по напълно законен начин. Нарича се условни избори.
Условните избори са процесът, въведен, за да се справи с евентуалността, при която нито един кандидат за президент не достигне прага от 270 гласа в избирателната колегия. В ранните дни на американската република, когато двополюсът на двупартийната система не беше нито желан, нито очакван, този процес беше от съществено значение.
В историята на САЩ е имало два условни избора. Първият бе през 1825 г. Година по-рано Андрю Джаксън, човекът от 20-доларовата банкнота, спечели множеството гласове, както и множеството гласове в електоралната колегия, но след продължителни, сложни преговори Джон Куинси Адамс пое президентството, като предложи Хенри Клей, трети на изборите, за държавен секретар. Джаксън, макар и шокиран, призна грациозно. Знаеше, че ще му дойде времето. Неговите поддръжници използваха петната от „корумпираната сделка" на Адамс с Клей, за да осигурят победата на Джаксън през 1828 г. Джаксън беше патриот. Той постави интересите на страната пред своите, за да запази младата република.
Съединените щати вече са по-стари и представата за лидери, които биха поставили интересите на страната пред себе си и своята партия, е архаична. „Общо 40 щата избраха отрицател или скептик на междинните избори през 2020 г. на различни позиции, от губернатор през държавен секретар до главен прокурор и до Конгреса" гласи доклад на Калифорнийския университет.
Американският народ вече не е склонен да вярва в легитимността на каквито и да е избори, които вече не съответстват на собствения им желан резултат, независимо отляво или отдясно. През 2016 г., на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, тълпите скандираха „Не е моят президент". Към август процентът на републиканците, които смятат, че 2020 г. бе открадната, е близо 70%.
Така че възможността избирателната колегия да оповести объркващ резултат или да не може да удостовери задоволителен резултат два месеца след изборите е съвсем реална. Избирателната колегия, дори в най-добрия си вид, е тайнствена система, недостойна за страна от 21-ви век. До 2020 г. исторически е имало 165 неверни избиратели в колегията – избиратели, които не са гласували за кандидата, за когото са обещали да гласуват.
През 1836 г. неверни избиратели във Вирджиния налагат условни избори за вицепрезидент. Ако маркерът 270 не бъде достигнат до 6 януари, условният избор се провежда автоматично. И условните избори не се решават от гласовете на народа или броя на гласовете на избирателната колегия. На всяка щатска делегация в Камарата на представителите се дава един глас за президент. Всяка щатска делегация в Сената получава един глас за вицепрезидент.
Основната несправедливост на този процес е очевидна: Калифорния с нейните 52 представители и Тексас с неговите 38 представители биха имали същата дума при определянето на президентството като Уайоминг и Върмонт, които имат по един. Щатските делегации в Камарата биха предпочели републиканците като нещо естествено. В борбата за делегати в Конгреса републиканците ще имат 19 сигурни делегации, а демократите ще имат 14, както е сега, като повече щати са склонни към републиканците, отколкото към демократите.
Всичко, което би било необходимо, от техническа, правна гледна точка, е достатъчно гласове от избирателната колегия да бъдат непреброени или несертифицирани, за да се проведат условните избори, което на практика гарантира победа на републиканците и следователно президентство на Тръмп. Би било напълно законно и конституционно. Просто не би било разпознаваемо демократично за никого.
Не забравяйте, че и автокрациите имат избори. Няма значение кой гласува. Важно е кой брои.
Условните избори биха били всъщност последните избори, което е заглавието на новата книга, която написах в съавторство с Андрю Янг за точно тази възможност. Гниенето напредва по-бързо, отколкото някой би могъл да си представи. Фигури от историята сега са намеци за бъдещето.
Истинската опасност от 2024 г. дори не е възможността Тръмп да бъде президент. Това е, че избирателната система, в нейната тайнствена запуснатост, ще доведе до резултат, който няма да бъде надежден за никого. Опасността за 2024 г. е, че това ще бъдат последните избори.

Станете почитател на Класа