Русия се оттегля от Баренцовия евро-арктически съвет

Русия се оттегля от Баренцовия евро-арктически съвет
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2023
  • Share:

Русия реши да се оттегли от Баренцовия евро-арктически съвет - BEAC, се казва в изявление на руското външно министерство.
„По вина на западните участници в съвета (Дания, Исландия, Норвегия, Финландия, Швеция, ЕС) дейността му е по същество парализирана от март 2022 г. Финландското председателство не е потвърдило готовността си да прехвърли ръководството на BEAC на Русия през октомври 2023 г. в нарушение на принципа на ротация, нарушавайки необходимите подготвителни дейности. При сегашните обстоятелства ние сме принудени да обявим оттеглянето на Руската федерация от BEAC" посочват от министерството.
„Руският външен министър Сергей Лавров е изпратил известие за оттеглянето на страната от Баренцовия евро-арктически съвет до външните министри на страните членки на организацията, върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, както и до Международния Баренцов секретариат в Киркенес, Норвегия, на 18 септември 2023 г.", се казва в изявлението.
„Ние сме убедени, че непосредствената политическа ситуация, през която преминават нашите северноевропейски съседи, не отговаря на дългосрочните интереси на жителите на полярния регион. Отговорността за краха на архитектурата на Баренцовото сътрудничество е изцяло на нашите партньори", заявиха от министерството.
Според министерството "Русия ще продължи да изпълнява националната си цел на Север. Оставаме отворени за взаимодействие с всички, които са конструктивни, готови за равностоен диалог и взаимноизгодна съвместна работа", казаха от министерството.
Министерството също така заяви „През последните 30 години съветът е бил полезен и ефективен формат на трансгранично взаимодействие, който е помогнал за поддържането на мира и стабилността на Севера, неговото устойчиво социално и икономическо развитие, опазването на околната среда, укрепването на културните и хуманитарни връзки и комуникация между хората, включително с представителите на коренното население".

Станете почитател на Класа