Какво стои зад нарастващото напрежение между Канада и Индия?

Какво стои зад нарастващото напрежение между Канада и Индия?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2023
  • Share:

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви „Има достоверна информация, свързваща агенти на индийското правителство с убийството на сикхски сепаратистки лидер в Британска Колумбия през юни".
Съобщението бележи значително влошаване на връзките между двете страни в момент, когато Индия вече бе недоволна, че канадските власти не предприемат репресии срещу сикхските протестиращи, които искат собствена независима родина.
Във вторник говорител на индийското правителство нарече обвиненията „абсурдни и мотивирани", добавяйки „Подобни обвинения бяха отправени от канадския премиер към нашия министър-председател и бяха напълно отхвърлени".
На 18 юни тази година Хардип Сингх Ниджар беше застрелян пред сикхски храм в Съри, Британска Колумбия. Ниджар провежда кампания за независима сикхска нация – известна като Халистан – която да бъде отделена от индийския щат Пенджаб. Той беше издирван от индийските власти и беше определен като „терорист" през юли 2020 г. Той е бил предупреден от канадската шпионска агенция за заплахи срещу него, според Световната организация на сикхите в Канада, която твърди, че е бил „убит при целенасочена стрелба".
Индийският щат Пенджаб – който е около 58% сикхи и 39% хиндуисти – беше разтърсен от насилствено сепаратистко движение в Халистан през 80-те и началото на 90-те години, в което загинаха хиляди хора. Днес най-гласните защитници на това движение са предимно сред пенджабската отвъдморска диаспора.
Канада е дом на една от най-големите задгранични общности от индийски произход, които наброяват приблизително 1,4 милиона от общо 40 милиона канадско население. Около 770 000 души са посочили сикхизма като своя религия при преброяването през 2021 г. Канада има най-голямото население от сикхи извън родния им щат Пенджаб.
Индия често се е оплаквала на правителствата на Канада от дейността на сикхските хардлайнери сред индийската диаспора, които според нея се опитват да съживят бунта. През юни външният министър на Индия разкритикува Канада за това, че позволи участие в парад, изобразяващ убийството през 1984 г. на тогавашния индийски премиер Индира Ганди от нейните бодигардове, което се възприема като възхвала на насилието от страна на сикхските сепаратисти.
През 2018 г. Трюдо увери Индия, че Канада няма да подкрепи никого, който се опитва да съживи сепаратистко движение в Индия, но многократно е заявявал, че уважава правото на свобода на словото и събиране на протестиращи за демонстрации.
Двете страни, които по-рано тази година заявиха, че могат да договорят очертанията на търговско споразумение до края на 2023 г., сега са замразили преговорите по споразумението. Канада даде малко подробности, докато Индия цитира „определени политически развития".
Индия е десетият по големина търговски партньор на Канада и плановете за търговска сделка се подготвят повече от десетилетие. Въпреки това през 2022 г. двустранната търговия между двете страни възлиза на едва 13,7 млрд. канадски долара от общо 1,52 трилиона канадски долара от цялата канадска търговия, според Statistics Canada.
След като отхвърли обвиненията в изявление във вторник, индийското правителство призова Трюдо да предприеме действия срещу, „антииндийски елементи", действащи от вътрешността на Канада, и след това нареди на висш канадски дипломат да напусне страната.

Станете почитател на Класа