Защо Джасинда Ардърн отсъства от предизборната кампания в Нова Зеландия?

Защо Джасинда Ардърн отсъства от предизборната кампания в Нова Зеландия?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.09.2023
  • Share:

Докато започва последният месец на предизборната кампания в Нова Зеландия, една фигура забележимо отсъства за наблюдателите: бившият премиер Джасинда Ардърн.
Ардърн доминираше политическия живот в Нова Зеландия в продължение на пет години до шокиращата си оставка през януари 2023 г. Сега, както написа в Instagram през април, тя е в Харвард.
Ардърн беше избрана през 2017 г. на вълната от „Джасинда-мания" и нейната изключително висока популярност се запази, извеждайки Лейбъристката партия под нейно ръководство до историческа победа през 2020 г. Тя се радваше на стратосферна популярност и в чужбина – появявайки се на корицата на Vogue и като любим гост на късните вечерни токшоута в САЩ.
Докато някои бивши лидери на Нова Зеландия играят активна роля в събирането на верните на партията преди избори, Ардърн публично поддържа политика на ненамеса в кампанията.
„Ардърн се превърна в гръмоотвод за много токсично поведение и за всяко недоволство, което хората изпитваха по редица причини. Ардърн е била обект на унизителен тормоз и смъртни заплахи. Предполагам, че е донякъде облекчение за нея да не присъства в страната. Но Ардърн също следва модел в политиката на Нова Зеландия, при който бившите премиери обикновено дават на наследниците си пространство за развитие на техните собствени мандати и стилове на лидерство", каза Сю Морони, бивш депутат от Лейбъристката партия.
Ричард Шоу, политически професор в университета Маси, отбеляза, че появата на Ардърн в кампанията може да обедини политическата десница срещу лейбъристите повече, отколкото би обединила верните на лейбъристите.
Ардърн напусна поста в началото на тази година, позовавайки се на преумора отчасти поради поредица от кризи по време на нейното ръководство, като смъртоносно вулканично изригване, най-голямата масова стрелба в нацията и пандемията Covid-19. По това време нейната популярност сред избирателите в Нова Зеландия намаляваше.
Международната й привлекателност обаче остава висока. Ардърн е в Харвардския университет в три различни роли за един семестър.
Все пак основните политически проучвания в Нова Зеландия показват продължаваща низходяща тенденция за лейбъристите през последните месеци. Партията се срина с 2,5 пункта до 26,9% в проучването на Guardian Essential New Zealand този месец.

Станете почитател на Класа