Посещението на Блинкен цели да облекчи тежките отношения на САЩ с Китай

Посещението на Блинкен цели да облекчи тежките отношения на САЩ с Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.06.2023
  • Share:

В рамките на дългоочаквано посещение държавният секретар на САЩ трябва да пристигне в Китай тази седмица, където се очаква да се срещне с високопоставени служители в опит да стабилизира тежките отношения между двете суперсили.
Визитата на Антони Блинкен в Китай беше помрачена от поредица от напрегнати разговори. В сряда китайският външен министър Цин Ган каза на Блинкен в телефонен разговор „САЩ трябва да спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай и САЩ трябва да уважават опасенията на Китай по тайванския въпрос".
Даниел Критенбринк, главен дипломат на Държавния департамент на САЩ за Източна Азия, по-късно каза пред репортери, че „не очаква някакъв пробив или трансформация в отношенията между САЩ и Китай. Идваме в Пекин с реалистичен, уверен подход и искрено желание да управляваме нашата конкуренция по възможно най-отговорния начин."
Миналата седмица САЩ признаха, че Китай е шпионирал САЩ от Куба поне от 2019 г. Белият дом първоначално отрече съобщенията, че Китай е сключил многомилиардна сделка с Куба за подслушване на САЩ.
Новината за звеното за подслушване заплашваше да провали посещението на Блинкен – което вече беше отложено от февруари, когато предполагаем китайски шпионски балон беше свален във въздушното пространство на САЩ. Това спука надеждите за сближаване, изграждащо се на срещата лице в лице на президента Си Дзинпин с президента Джо Байдън през ноември.
Блинкън, който ще бъде в Китай на 18-19 юни, ще бъде най-високопоставеният американски служител, посетил страната, откакто Байдън встъпи в длъжност. Посещението идва в ниска точка в отношенията между САЩ и Китай. Пекин многократно е обвинявал, че „САЩ се занимават с двойни стандарти и нов манталитет на Студената война", когато става въпрос за търговски санкции и контрол върху износа.
През последните дни китайските държавни медии публикуваха няколко статии, които хвърлят студена вода върху перспективите за диалог. Един коментатор на държавната телевизия CCTV написа: „От началото на годината Америка е малко злобна по отношение на Китай. Всеки път, когато кажат, че искат да се срещнат, САЩ се стремят да играят номера на Китай, създавайки илюзията, че САЩ са нетърпеливи да общуват. В същото време те многократно тестват и провокират крайния резултат на Китай", пише Ююан Тантиан, блогърът, свързан с CCTV. Джонатан Уорд, автор на The Decisive Decade, книга за конкуренцията на САЩ с Китай, каза „състоянието на отношенията между САЩ и Китай сочи към опасно бъдеще, което предстои. Не мисля, че една конкретна среща ще промени структурния проблем в отношенията между САЩ и Китай. По-широката картина е, че китайската комунистическа партия има ясна стратегия да се превърне във водеща икономическа сила, а САЩ се събудиха за това съвсем наскоро."
Извън официалната дипломация, Пекин отвори вратата за западни бизнесмени. През май Илон Мъск посети Китай, където се срещна с външния министър Цин и други високопоставени служители. А Бил Гейтс, който туитна, че е пристигнал в Пекин в сряда, се съобщава, че ще се срещне със Си днес.
Все още не е потвърдено дали Блинкен ще се срещне с китайския президент.

Станете почитател на Класа