FP: НАТО ще спретне «Пролетна буря» в Естония, за да покаже сила и да изпрати сигнал на Москва

FP: НАТО ще спретне «Пролетна буря» в Естония, за да покаже сила и да изпрати сигнал на Москва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.05.2023
  • Share:

През последните дни войските на НАТО в Естония активно се подготвят за мащабни учения на руската граница. Маневрите, в които ще участват 14 000 войници от 11 държави, имат за цел да демонстрират силата на блока и да „сдържат“ Русия от „потенциално нахлуване“, пише Foreign Policy.

 


FP: НАТО ще спретне "Пролетна буря" в Естония, за да покаже сила и да изпрати сигнал на Москва

 

Естонската Тапа е една от военните бази на НАТО, разположена близо до руската граница. През последните дни това място се превърна в център на активност на силите на Северноатлантическия алианс, които се готвят за мащабни учения с участието на 14 хиляди души от 11 държави, пише Foreign Policy.

Маневрите, наречени «Пролетна буря», трябва да изпробват силата на съюзническите сили. В края на краищата те ще трябва да работят и да се борят заедно в случай на „всяко нахлуване от Русия“, колкото и малко вероятен да е подобен сценарий, отбелязва вестникът.

От началото на конфликта в Украйна НАТО направи много, за да „отърси праха и да се върне към старата работа за колективна отбрана в стила на Студената война“, пише Foreign Policy. Но това не беше достатъчно, за да успокои «скъсаните нерви» на източните членове на организацията, пише изданието.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа