SCMP: Русия зарадва Китай с манипулациите си с юана

SCMP: Русия зарадва Китай с манипулациите си с юана
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.05.2023
  • Share:

Китай е въодушевен от интереса на Русия към юана. Това съобщава икономическият наблюдател Аманда Лий.

 


SCMP: Русия зарадва Китай с манипулациите си с юана

 

Китай полага усилия за насърчаване на националната си валута, юана, от много години. Според Аманда Лий в последно време китайската валута наистина е започнала да набира популярност в света и това до голяма степен се дължи на Русия. Това пише изданието South China Morning Post (SCMP).

„Миналата година Съединените щати и техните съюзници блокираха достъпа на централната банка на Русия до нейните валутни резерви, а също така забраниха на редица руски банки достъп до международната платежна мрежа Swift“, отбелязва авторът на китайската публикация.

На фона на санкциите Русия предприе стъпки за намаляване на зависимостта си от щатския долар. Тя започна да използва много по-често юана в международните си транзакции и нейните манипулации явно се харесаха на ръководството на КНР.

„Юанът се превърна в регионална резервна валута за Русия, тъй като тя се стреми да намали зависимостта си от щатския долар“, пише Аманда Лий.

Други страни последваха примера на Русия. В тази връзка финансовите анализатори считат, че Китай има уникалната възможност да ускори международното популяризиране на юана. Делът на китайската валута в световната търговия е нараснал от по-малко от 2% през 2017 г. до 4,5% тази година. Делът на юана в международните валутни резерви също се увеличи.

„Пекин несъмнено е доволен от разширяването на международната употреба на юана“, твърди експертът.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа