Илон Мъск утвърди Линда Якарино за нов СЕО на Twitter

Илон Мъск утвърди Линда Якарино за нов СЕО на Twitter
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.05.2023
  • Share:

Илон Мъск назначи ръководителя на глобалната реклама на NBCUniversal за нов главен изпълнителен директор (СЕО) на Twitter, въпреки че той ще продължи да има старша роля в платформата за социални медии.
Линда Якарино ще поеме поста главен изпълнителен директор от милиардера, който се оказа противоречив и непредсказуем в ролята, откакто купи компанията за 44 милиарда долара миналия октомври.
Мъск посочи, че той все още ще играе важна роля в Twitter, туитвайки, че Якарино ще се съсредоточи върху бизнес операциите, докато той ще се концентрира върху продуктовия дизайн и новите технологии. Преди да потвърди назначението на Якарино, Мъск каза, че ще стане изпълнителен председател.
Мъск добави, че очаква с нетърпение да работи с Якарино за трансформирането на Twitter в X, „приложението за всичко" по подобие на китайския многостранен WeChat.
Мъск каза през декември, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор веднага щом намери някой „достатъчно глупав, за да поеме работата". В четвъртък той потвърди, че чакането е приключило, туитвайки: „Развълнуван съм да съобщя, че наех нов изпълнителен директор за X/Twitter. Тя ще започне след 6 седмици!"
Мъск не назова името на Якарино в първоначалния пост, но в петък NBCUniversal, развлекателният конгломерат зад телевизионната мрежа NBC и филмовото студио Universal, обяви, че Якарино е напуснала бизнеса, без да разкрива по-нататъшната си дестинация. Якарино, чиято официална титла в NBCUniversal беше председател на глобалната реклама и партньорства, е активна в Twitter и има почти 19 000 последователи. Последните й туитове се фокусираха до голяма степен върху програмирането на NBC и поддържаната от реклами стрийминг услуга на NBC Peacock, за чието стартиране тя изигра ключова роля.
Тя интервюира Мъск на сцената на рекламна конференция в Маями миналия месец, в която каза на изпълнителния директор на Tesla, „някои рекламодатели имат предизвикателство с вашите гледни точки", на което Мъск отговори, че някои от неговите туитове „трябва да се приемат със зрънце сол".
Мъск каза пред съд в Делауеър през ноември, че очаква да намали времето си в Twitter и в крайна сметка да намери нов лидер, който да управлява компанията за социални медии. Миналия месец стана ясно, че Twitter е бил преобразуван в новосъздадена компания X Corp – бизнес идеята, спомената в туитовете на Мъск. Мъск посочи Twitter като „ускорител за създаването на X, приложение за всичко, което позволява на потребителите да изпълняват различни задачи от съобщения до поръчване на храна и плащане на сметки".
Мъск каза в петък, че включването на Якарино ще му позволи да посвети повече време на Tesla.
Крейг Ъруин, анализатор в американската компания за финансови услуги Roth MKM, каза: „Котвата, наречена Twitter, се разхлаби от глезена на Мъск. Сега той може да се върне към прекарването на повече време в създаване на стойност в Tesla."

Станете почитател на Класа