Канада: екстремните температури на „топлинния купол“ влошават горските пожари

Канада: екстремните температури на „топлинния купол“ влошават горските пожари
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.05.2023
  • Share:

Западна Канада се подготвя за метеорологична система „топлинен купол", която ще доведе до нови рекорди през уикенда и вероятно ще влоши горските пожари, които вече са разселили десетки хиляди жители.
Седемдесет и пет активни горски пожара избухнаха в Албърта в четвъртък, като 23 са посочени като извън контрол. В някои райони производството на нефт и газ, което обикновено издържа на причинени от времето спирания, беше спряно за кратко.
Шокиращи снимки и кадри от дрон разкриват унищожаването на редки, стари дървесни гори на северен остров Ванкувър.
В петък пожарникарите на провинцията и членовете на канадската армия работиха, за да предотвратят пламъците да станат „прекалено големи и мощни", каза Кристи Тъкър, говорител на Alberta Wildfire. Кратък период на хладно време и дъжд помогнаха за потушаването на някои от пламъците, но служителите наблюдават внимателно как ветровете взаимодействат с по-горещите условия.
Базираният във Флорида метеоролог Джефри Берардели каза пред Guardian, че последните прогнози показват система с по-високо налягане, развиваща се над канадските прерии, която е „по-силна от всичко, което сме виждали. Топлинен купол като този е много рядко явление в тази част на света по това време на годината. Исторически и статистически погледнато, това е по-рядко от 1 на 1000 години", каза той.
Въпреки интензивността на горещата вълна през 2021 г., която уби повече от 600 души в Британска Колумбия и причини масово измиране на морски живот, сегашната метеорологична система е малко вероятно да причини широко разпространени смъртни случаи, като се имат предвид по-ниските температури през нощта.
Скорошно проучване от Climate Central установи, че предстоящият „топлинен купол има ясни отпечатъци от изменението на климата и направи рекордните температури пет пъти по-вероятни".
Пролетните температури в региона са по-сухи и по-горещи от нормалното през последните години, което измества началото на сезона на пожарите все по-рано. Но с повече от 410 000 хектара гори, изгорени от януари насам – повече от два пъти количеството, което обикновено се изгаря за цял сезон.
Селските коренни общности често са на фронтовата линия на изменението на климата и са сред най-тежко засегнатите от последните пожари. В Sturgeon Lake Cree Nation 45 сгради, включително центърът за старейшини на общността, са изгорени. Девет първични нации в Алберта остават под заплаха от горски пожар, принуждавайки повече от 2000 души да напуснат домовете си.
„Огънят не изчезва. Ще горим през целия този век. Преминаваме през глобална смяна на режима и цял куп неща ще се запалят и ще се запалят отново, докато там не израсне нещо ново, нещо различно там или нищо не порасне там. Това е глобална промяна. Това е епохална промяна и случайно сме живи за нея", каза Джон Вайлант, автор на книгата Fire Weather.

Станете почитател на Класа