Португалският парламент легализира евтаназията след дълга битка

Португалският парламент легализира евтаназията след дълга битка
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.05.2023
  • Share:

След дълга битка, в петък Португалия прие закон легализиращ евтаназията на хора с големи страдания и с нелечими болести, присъединявайки се към само шепа страни по света.
Съгласно неговите разпоредби на хората над 18 години ще бъде разрешено да поискат помощ за смърт, ако са неизлечимо болни и изпитват непоносимо страдание. То ще обхваща само онези, които страдат от трайна и непоносима болка, освен ако не се счита, че са психически неспособни да вземат такова решение.
Законът ще се прилага само за граждани и законно пребиваващи и няма да обхваща чужденци, идващи в страната, за да търсят асистирана смърт.
Въпросът раздели дълбоко католическата страна и беше категорично противопоставен от консервативния президент Марсело Ребело де Соуса, който поддържа вярванията на църквата.
Законопроектът за евтаназията беше одобряван от парламента четири пъти през последните три години, но всеки път беше връщан за конституционен преглед поради съпротивата на президента. Окончателният вариант на закона беше приет в петък с подкрепата на управляващите социалисти, които имат абсолютно мнозинство в камарата. Ребело де Соуса наложи вето на предишни законопроекти поради „прекалено недефинирани понятия" и по-късно каза, че езикът, използван за описание на крайните условия, продължава да бъде противоречив и трябва да бъде изяснен.
„Ние потвърждаваме закона, който вече беше одобрен няколко пъти с огромно мнозинство", каза социалистическата депутатка Изабел Морейра, ревностен защитник на легализирането на евтаназията.
Сега президентът разполага със седмица, за да обнародва новия закон. Той може да влезе в сила до есента, съобщиха португалските медии. „Най-накрая стигнахме до края на една дълга битка", каза Морейра пред АФП по-рано тази седмица.
Новата версия на закона вече предвижда, че евтаназията е разрешена само в случаите, когато „самоубийството с медицинска помощ е невъзможно поради физическо увреждане на пациента".
Ребело де Соуса поиска от депутатите да уточнят кой ще удостовери дали пациентът е физически неспособен да асистира смъртта, но депутатите този път отказаха да променят текста. Евтаназията и асистираното самоубийство са разрешени само в няколко страни, включително нациите от Бенелюкс и съседна Испания.

Станете почитател на Класа