Do Rzeczy: Полша анонсира загадъчния «сарматски договор» с Украйна, това ще доведе до катастрофа

Do Rzeczy: Полша анонсира загадъчния «сарматски договор» с Украйна, това ще доведе до катастрофа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.05.2023
  • Share:

Полските власти анонсират сключването на «Сарматски договор» с Украйна, който ще свърже двете страни, пише Do Rzeczy. Въпреки това чиновниците внимателно крият от обществеността какво точно предполага този съюз и мълчат за капаните, които са много. Ясно е само, че договорът ще е насочен срещу Русия, пише изданието.

 

 

Превод от Do Rzeczy, Полша:

 

Do Rzeczy: Полша анонсира загадъчния "сарматски договор" с Украйна, това ще доведе до катастрофа

 

През последните месеци темата за помощта на Украйна, която всъщност се подкрепя от цялото общество, започна да отстъпва място на идеята за някакъв съюз с Киев. В официалните речи полските власти жонглират с тези теми толкова уверено, сякаш сегашната подкрепа за воюващите украинци е само първата стъпка към създаването на нова общност на двата народа и тази перспектива изглежда се приема за даденост. Този процес придоби нов тласък след неотдавнашното посещение на президента Владимир Зеленски и гръмкото експозе на полския външен министър Збигнев Рау.

Особено важни са изявленията на държавния глава, президента Анджей Дуда, който каза, че двете страни работят върху договор, който представлява «наистина нова глава» в отношенията между двата народа.

Самият Зеленски подчерта в отговор, че Полша е не просто съсед, а „приятел завинаги“ и скоро „няма да има политически, икономически и, което е много важно, исторически граници“ между нашите народи.

Проблемът е, че не знаем какво ще се договорят лидерите на двете страни в рамките на така шумно обявения през последните месеци договор.

Полският заместник-министър на външните работи Пьотр Вавжик, отговаряйки на въпрос относно съответните изявления на двамата президенти, отговори уклончиво, че споразумението ще даде на отношенията „нов импулс“ и ще ги изведе на „ново ниво“. В тези гръмки уверения обаче е трудно да не се забележат така характерните за полските власти празни приказки.

От няколко месеца научаваме за договореностите между двете столици от откъслечни информации и думи, подхвърляни мимоходом на пресконференции, сякаш Киев и Варшава обсъждат решаването на някакъв маргинален въпрос, а не сключването на стратегически съюз.

Известна светлина върху тези твърдения хвърля Якуб Кумох, който каза миналата година – тогава все още ръководител на Бюрото за международна политика на президента – че нов полско-украински договор може да бъде моделиран по образец на френско-германското споразумение от 1963 г.

„Искаме тези отношения да бъдат толкова близки“, призова той.

Според него споразуменията могат да се нарекат „сарматски пактове“, които ще обвържат двете държави толкова силно, „че тази връзка не може да бъде прекъсната“.

Полско-украинска общност?

Разглеждането на неотдавнашното експозе на главата на полската дипломация, професор Збигнев Рау, си струва да се разглежда само в този контекст.

В пространната си реч министърът изложи визия за изключително тясното сътрудничество между двете страни, като подчерта, че алиансът Варшава-Киев не може да се ограничи само до икономическо сътрудничество, а трябва да върви към създаването на „полско-украинска общност“.

И двете държави ще се стремят да премахнат потенциала за „всякакви сериозни търкания относно тълкуването на историята“, в същото време „поляците и украинците трябва да се чувстват като у дома си не само в родината си, но и в другата страна“. Така Рау почти повтори думите на Зеленски за липсата на граници между двете държави.

Самата концепция на полско-украинската федерация и катастрофалните последици, до които може да доведе нейното прилагане, бяха обсъждани многократно на страниците на DoRzeczy (…).

От политическа гледна точка идеята е напълно озадачаваща, но от интелектуална гледна точка е доста посредствена.

Според Арестович, след като руската атака бъде отблъсната, ще възникне дилемата коя от двете страни ще поеме ролята на лидер на Централна и Източна Европа — Украйна или Полша.

„Ако не създадем общ организъм“, предложи тогавашният съветник на Зеленски, „между нашите държави ще започнат да възникнат конфликти“.

В този контекст на преден план излизат два въпроса: въпросът за Волиния и зърното, внесено от Украйна. Интересното е, че и в двата случая вината е на полската страна, която не успя да защити твърдо интересите си.

Загадъчният съюз

От лаконичните изказвания на полските политици следва, че съюзът с Украйна трябва да се изгражда на военна и икономическа основа.

На първо място, той е насочен срещу Русия.

„Един силен полско-украински съюз може да играе водеща роля в Централна и Източна Европа и завинаги да изтласка Русия в Азия. Тогава Русия ще престане да има каквото и да е значение в европейската игра. Това е стратегическата цел на полската държава“, каза зам. главата на Министерството на фондовете и регионалното развитие Марчин Хорала.

Дори ако такъв съюз беше покровителстван от Съединените щати и Великобритания, рискът от въвличане на Полша, която би действала сякаш заедно с НАТО, във войната би нараснал драматично.

Не трябва да забравяме, че създаването на съюзи обещава не само получаването на ползи, но също така предполага определени задължения и е изпълнено със сериозни рискове.

Въпросите са много и те трябва да бъдат зададени директно: готови ли сме, ако Украйна бъде нападната и в бъдеще, да обявим война на Русия?

Готови ли сме да се откажем от защитния чадър на НАТО?

Как ще изглежда «изтласкването» на Русия от Европа?

С какви средства полските власти ще «изтласкат» ядрена държава?

Тези изключително важни въпроси трябва да бъдат зададени на властите в рамките на обществена дискусия, преди да подпишем какъвто и да е „Сарматски договор“, предназначен да свърже „неразривно“ страната ни с Украйна.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа