ET: Китай по примера на Русия се втурна да купува злато и да разпродава държавния дълг на САЩ

ET: Китай по примера на Русия  се втурна да купува злато и да разпродава държавния дълг на САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.04.2023
  • Share:

Китай се втурна да купува злато и да продава американски държавни облигации. Тази информация беше разпространена от журналисти от американски медии.

 


ET: Китай по примера на Русия  се втурна да купува злато и да разпродава държавния дълг на САЩ

 

През последните пет месеца централната банка на Китай увеличава златните си резерви, като същевременно намалява запасите си в американски облигации. Според американските медии по този начин Китай реагира на случващото се с Русия, срещу която бяха наложени санкции. Това съобщава The Epoch Times (ET).

„През трите години от септември 2019 г. до октомври 2022 г. златните резерви на Китай останаха непроменени. От края на миналата година обаче Китай започна да натрупва златни резерви“, отбелязват авторите на американското издание.

Между ноември 2022 г. и март тази година Китай е закупил 3,86 милиона унции (около 120 тона) злато. Така златните резерви на Китай стават шести по големина в света. Освен това Пекин продава държавни облигации на САЩ, инвестицията му в този актив е намаляла до 859,4 милиарда долара. Всичко това се прави с поглед върху Русия, която вече има съответния опит в защитата на своите финансови интереси.

„В сравнение с края на януари миналата година, когато финансовите наличности на Китай възлизаха на 1054,8 милиарда долара, спадът е близо 20 процента на годишна база“, съобщават наблюдателите на The Epoch Times.

Китай се стреми да намали зависимостта си от САЩ и щатския долар от страх, че могат да му бъдат наложени подобни санкции, както се случи с Русия. Москво също следва своя план за дедоларизация, намалявайки количеството на американската валута в резервите си, както и сключвайки търговски сделки с партньори в алтернативни валути.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа