Космическият кораб Прогрес се скачи с МКС

Космическият кораб Прогрес се скачи с МКС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.02.2023
  • Share:

Космическият товарен кораб Прогрес МС-20, изстрелян от космодрума Байконур в четвъртък сутринта, акостира в събота на Международната космическа станция (МКС). Той се скачи с модула "Звезда" на руския сегмент на МКС около 11:47 ч. московско време. Очаква се товарният кораб да остане на станцията шест месеца.
Прогрес МС-22 превози повече от 2500 кг товар до МКС, включително 720 кг гориво за зареждане, 420 кг вода, 40 кг азот и около 1354 кг различно оборудване и материали за експерименти
В рамките на партньорството между Роскосмос и ТАСС до МКС отиде и специален „пътник" – играчката Инотася - космически талисман на агенцията, чийто дизайн и име бяха избрани от ТАСС. Инотася излетя в орбита, за да подкрепи специалния кореспондент на агенцията, космонавта на Роскосмос Дмитрий Петелин, чиято мисия беше удължена поради разхерметизация в системата за терморегулация на Союз МС-22. На станцията ще останат и други космонавти на Роскосмос - Сергей Прокопиев и Анна Кикина.
Пристигна и храна за космонавтите на борда на Прогрес МС-22. Както по-рано съобщи Институтът по биомедицински проблеми на Руската академия на науките, станцията получи също борш с пушено месо, пюре от супа от тиква и сирене, агнешко, свинско, пиле с бял сос, есетра, судак и шаран, зеленчукова токана, както и различни сокове, кисели, чай, кафе, какао и мляко. Членовете на екипажа ще получат също сушени плодове и ядки, сладкиши и плодови десерти.
По-рано Петелин съобщи, че руските членове на екипажа се надяват да получат изненади и подаръци от роднините.
Прогрес MS е руски безпилотен космически кораб, създаден специално за обслужване на орбитални станции. Използва се за доставка на различни товари (гориво, научно оборудване, кислород, вода, храна и др.) до МКС, както и за извършване на маневри за коригиране на орбитата.

Станете почитател на Класа