Япония възстанови израза „незаконна окупация“ по отношение на южните Курилски острови

Япония възстанови израза „незаконна окупация“ по отношение на южните Курилски острови
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.02.2023
  • Share:

Япония отново въведе фразата „незаконна окупация", за южната част на руските Курилски острови.
За първи път от 2018 г. фразата беше включена в изявлението, прието на годишния митинг за връщането на Северните територии, който се проведе в Токио във вторник и на който присъстваха министър-председателят Фумио Кишида, външният министър Йошимаса Хаяши и някои други държавни служители и законодатели.
„Напълно неприемливо е, че Северните територии все още не са върнати след незаконната им окупация от Съветския съюз преди 77 години", се казва в изявлението, използвайки японското име за Южните Курили.
Японските официални лица почти не споменаха "незаконна окупация", когато Шиндзо Абе беше министър-председател. Фразата беше премахната и от официални документи. Но след влошаването на руско-японските отношения в контекста на ситуацията около Украйна, японското външно министерство отново използва термина в своя годишен доклад за външната политика, наречен Дипломатическа синя книга.
В съответствие с решението, взето от японското правителство през 1981 г., ежегодно на 7 февруари се провеждат национални митинги за връщането на северните територии в чест на първия руско-японски договор, подписан на този ден през 1855 г. Такива събирания традиционно се посещават от министри , депутати от двете камари на парламента, както и бивши жители на южните Курилски острови. Крайнодесни групи използват това като извинение да излязат на улиците за антируски протести, включително пред руски офиси, които са строго охранявани от полицията за случая.
От средата на миналия век Москва и Токио водят преговори за постигане на мирно споразумение след Втората световна война. Страните обаче се борят да преодолеят разногласията относно правата върху Южните Курили. След края на войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва собствеността върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови. Руското външно министерство многократно е заявявало, че суверенитетът на Москва над тези територии е закрепен в международни споразумения и не подлежи на обсъждане.
През март 2022 г. руското външно министерство обяви, че Москва прекратява преговорите за мирен договор с Токио поради наложените от Япония едностранни ограничения на Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Москва също така се оттегли от диалога с Токио относно провеждането на съвместна икономическа дейност в Южните Курили и блокира разширяването на статута на Япония като партньор на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество за секторен диалог.

Станете почитател на Класа