ChatGPT издържа идпита за инженер от ниво 3 Google със заплата от $183000

ChatGPT издържа идпита за инженер от ниво 3  Google със заплата от $183000
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.02.2023
  • Share:

Емили Драйбелбис
Google изпрати въпроси за интервю за кодиране на ChatGPT и въз основа на отговорите на ИИ чатбота с реши, че ще бъде нает за инженерна позиция от трето ниво, според вътрешен документ.
Както се съобщава от CNBC, експериментът е направен като част от скорошното тестване в Google на множество чат ботове с ИИ (изкуствен интелект), които обмислят да добавят към сайта. Способността на ChatGPT да изведе кратък отговор с висока точност на даден въпрос може да спести време на потребителите, което обикновено прекарват в сърфиране във връзки в Google, за да намерят същата информация.
„Удивително е, че ChatGPT бива нает на ниво 3, което е позиция за кодиране", се казва в документа. И докато трето ниво се счита за позиция от начално ниво в инженерния екип на Google, средната обща заплата за работата е около $183 000.
Процесът на интервю за софтуерен инженер на Google разчита главно на технически въпроси, които ChatGPT премина успешно. Въпреки това, интервюто включва няколко поведенчески примера („Разкажи ми за времето...") Facebook, Amazon и други също разчитат на тези въпроси, особено за лидерски роли, което можеше да е бариера за „наемане" на ChatGPT.
Но откритието, че ChatGPT може да премине техническите въпроси на интервюто за кодиране, повдигна въпроси относно способността на платформата да трансформира не само Google, но и инженерните работни места зад нея. Случва ли се вече това, ще стане ли след пет или 20 години?
Когато PCMag попита ChatGPT дали някога ще замени софтуерните инженери, той не беше убеден. „Не, ChatGPT няма да замени софтуерните инженери, ChatGPT е инструмент, който може да помогне с определени задачи, но не може напълно да замени креативността, уменията за решаване на проблеми и способностите за критично мислене на човешкия софтуерен инженер. Освен това ChatGPT изисква човешки надзор и насоки, за да работи ефективно", отговори ИИ.
Попитахме дали това ще бъде така след 20 години или дали позициите на ниско ниво може да са по-застрашени и ChatGPT призна, че може да засегне позициите на по-ниско ниво. Но той повтори, че никога няма да бъде пълна замяна, а по-скоро инструмент за подпомагане на хората софтуерни инженери. Тези констатации на Google, както и скорошно проучване, че ChatGPT може да идентифицира и поправи код с грешки, тласна общността на софтуерното инженерство към същия дебат, който художници, журналисти и бизнесмени имат за въздействието на ИИ върху бъдещето им.
Въз основа на хиляди коментари в публикации в Reddit по темата, изглежда, че много инженери вече използват ChatGPT, за да заменят времето, прекарано в търсене на решения за кодиране в популярни сайтове като StackOverflow. Други го използват за генериране на малки фрагменти от код. Но трети не са толкова доволни от уменията на ChatGPT и неговите понякога многословни, безсмислени отговори.
Остава да видим дали инструментът в крайна сметка ще намали работните места за инженеринг на по-ниско ниво или ще развие цялата област, като стане по-специализирана по-бързо.
Плюс това, друга част от ролята на софтуерния инженер може да включва срещи с бизнес екипи (клиенти) и ръководители, за обяснение и обмисляне на технически решения. Изглежда, че ChatGPT не е готов за това: „Има много етични и социални последици, които трябва да се вземат предвид при широкото използване на ИИ на работното място", каза той пред PCMag.

Станете почитател на Класа