„Разсъблечено лате“ и победа за бикини баристите

„Разсъблечено лате“ и победа за бикини баристите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.10.2022
  • Share:

Дрескодът на град Вашингтон, според който така наречените „бикини баристи" трябва да покриват телата си по време на работа, беше обявен за противоконституционен от федерален съд. Съдебното решение тази седмица идва след продължителна съдебна битка между „бикини баристите" и град Еверет, в покрайнините на Сиатъл, за правата на барманите да обличат това, което искат, съобщи Everett Herald.
Окръжният съд на САЩ в Сиатъл установи, че общинският закон за дрескод на града нарушава клаузите за еднаква защита както от конституциите на САЩ и на Вашингтон. Според решението от 19 страници, подписано от съдия Рикардо Мартинес, съдът е установил, че наредбата е поне отчасти оформена от дискриминационна цел, основана на пола. Бикини баристите явно са били цел на наредбата, постанови също съдът, като професията се състои почти изцяло от жени.
През 2017 г. градът прие своя наредба за дрескод, изискваща от всички служители, собственици и оператори на съоръжения за бързо обслужване да носят дрехи, които покриват горната и долната част на тялото. Наредбата изброява щандове за кафе, ресторанти за бързо хранене, деликатеси, камиони за храна и кафенета като примери за фирми за бързо обслужване.
Собственикът на бикини бариста Everett Hillbilly Hotties и някои служители подадоха правна жалба, оспорваща конституционността на наредбата за дрескод. Те също оспориха градската наредба за непристойно поведение, но съдът отхвърли всички твърдения на баристите, освен въпроса за дрескода.
Съдът нареди на град Еверет да се срещне с ищците в рамките на 14 дни, за да обсъдят следващите стъпки.

Станете почитател на Класа