ЕК съди Унгария пред Съда на ЕС за закон, нарушаващ правата на ЛГБТИК

ЕК съди Унгария пред Съда на ЕС за закон, нарушаващ правата на ЛГБТИК
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.07.2022
  • Share:

Унгарският закон е срещу съдържание, което популяризира или отразява това, което нарича „различия спрямо самоопределението, съответстващо на пола при раждане, промяната на пола или хомосексуалността“ за лица на възраст под 18 г

Европейската комисия реши днес да сезира Съда на ЕС във връзка с приетия от Унгария закон, който дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация и полова идентичност.

Комисията счита, че законът нарушава правилата на вътрешния пазар, основните права на физическите лица (по-специално на ЛГБТИК), както и ценностите на ЕС във връзка с тези основни права, се казва в прессъобщение на ЕК, цитирано от БТА.

Унгарският закон е насочен по-специално към съдържание, което популяризира или отразява това, което в него се нарича „различия спрямо самоопределението, съответстващо на пола при раждане, промяната на пола или хомосексуалността“ за лица на възраст под 18 години.

Сезирането на Съда на ЕС е следващият етап в производството за установяване на нарушение, открито от комисията на 15 юли 2021 г. срещу Унгария с официално уведомително писмо.

Тъй като унгарските органи не отговориха в достатъчна степен на опасенията на комисията във връзка с равенството и защитата на основните права и не поеха никакъв ангажимент за отстраняване на несъвместимостта, комисията изпрати мотивирано становище на Унгария на 2 декември 2021 г.

Закрилата на децата е абсолютен приоритет за ЕС и нейните държави членки. Унгарският закон обаче съдържа разпоредби, които не са оправдани от гледна точка на насърчаването на този основен интерес или са непропорционални за постигането на посочената цел, се казва в съобщението на ЕК.

 

 

Станете почитател на Класа