Унгария сравни плана на ЕС за руския петрол с „атомна бомба за икономиката“

Унгария сравни плана на ЕС за руския петрол с „атомна бомба за икономиката“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.05.2022
  • Share:

Франция заяви, че тази седмица може да бъде постигнато споразумение за предложената от ЕС забрана на руския петрол, въпреки съпротивата на унгарския премиер Виктор Орбан, който сравни плановете с атомна бомба за икономиката.


Френският президент Еманюел Макрон проведе телефонен разговор с Орбан в опит да излезе от задънената улица около последния кръг от санкции на ЕС, шестият от навечерието на инвазията. „Имаше контакти на всички нива, за да се гарантира, че имаме глобална сделка по този шести пакет", каза говорител на Елисейския дворец.


Междувременно Урсула фон дер Лайен каза, че има напредък, след като в последния момент се хвърли в Будапеща да обсъди плановете с Орбан.. Председателят на Европейската комисия определи дискусията като „полезна за изясняване на въпроси, свързани със санкциите и енергийната сигурност. Постигнахме напредък, но е необходима по-нататъшна работа", добави тя, обещавайки да проведе видеоконференция с други страни от региона, за да засили сътрудничеството в петролната инфраструктура.


Дипломати на ЕС настояват, че всички 27 държави-членки са обединени зад идеята за забрана на руския петрол, като източници, близки до преговорите, описват забавянето като техническо, а не като политическо. Въпреки това ЕС се надяваше да обяви петролното ембарго и нов набор от санкции срещу влиятелни руснаци преди миналия уикенд, което не се случи.


Около една четвърт от петрола в ЕС идва от Русия, но някои страни използват много повече. На Словакия и Унгария, страни без излаз на море, които са почти 100% зависими от руския петрол, е предложено отлагане на налагането на петролното ембарго до края на 2024 г., за да им се даде възможност да ремонтират своите рафинерии. На Чешката република е предложено отлагане до юни 2024 г., докато пълната забрана ще влезе в сила за останалата част от ЕС до края на тази година.


Орбан каза миналата седмица, че „в сегашната си форма предложението е равнозначно на хвърляне на ядрена бомба върху унгарската икономика". Унгария казва, че са й нужни пет години и стотици милиарди форинта, за да преобразува своята рафинерия близо до Будапеща, която може да приема само руски петрол. Унгарските власти казват, че могат да получат петрол от Хърватия, но това ще изисква южната им съседка да увеличи капацитета си.


Орбан също заплаши да блокира опитите за санкциониране на Патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, който определи атаката срещу Украйна като „религиозна операция за прочистване". Той каза, че православната общност в Унгария му е писала, протестирайки срещу включването на духовника в проектосписък, който би означавал забрана за пътуване и замразяване на активи в ЕС. Орбан каза, че се противопоставя на налагането на санкции на църковните лидери, „защото това би засегнало религиозната свобода на общностите в Унгария, която е свещена".

Станете почитател на Класа