Джон Кери: Дългата война в Украйна ще застраши усилията за климата

Джон Кери: Дългата война в Украйна ще застраши усилията за климата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.05.2022
  • Share:

Колкото по-дълго продължи войната в Украйна, толкова по-лоши ще бъдат последствията за климата, предупреди Джон Кери, пратеник на президента на САЩ.


„Зависи какво се случва с войната, накъде отива войната и колко дълго продължава. Ако по чудо успеем да намерим начин да разрешим някои от основните проблеми през следващите шест месеца, тогава може би просто бихме могли да ускорим всичко заедно. Мисля, че можем да преодолеем известно изоставане в хода на справянето с климатичната криза]". каза Кери.


„Споразумението, постигнато на срещата на върха на ООН Cop26 за климата миналата година, би било изправено пред някои големи препятствия, ако се осъществи при настоящите геополитически обстоятелства, но все още има шанс да изпълни обещанията си. Усилието да останем в рамките на 1,5C се срещна с неочаквана бариера – войната - и се натъкна на злощастно и опасно възраждане на обичайния бизнес от някои страни, което заплашва ускорението, необходимо за свършване на работата. От нас зависи да продължим с процеса", каза той пред „Гардиън".


Водещите световни учени в областта на климата наскоро предупредиха, че е "сега или никога е време светът да намали емисиите на парникови газове и да избегне най-големите опустошения от климатичната криза."


Кери каза, че смущенията, причинени от войната в Украйна, принуждават страните да преразгледат зависимостта си от изкопаемите горива. Той каза също, че САЩ ще увеличат производството си на природен газ, въпреки целите си за климата, за да помогнат на съюзниците си да заменят руските изкопаеми горива и че газът от САЩ произвежда по-ниски въглеродни емисии в сравнение с газа от Русия, поради по-ефективния добив, и може да осигури краткосрочно решение, докато страните увеличават възобновяемата енергия.
Има шест месеца до следващата среща на върха на ООН за климата, Cop27 в Египет, а според Кери фокусът трябва да бъде върху страните от Г-20, 20-те най-големи икономики в света, които са отговорни за около 80% от глобалните емисии на газове. Плановете за намаляване на емисиите, които тези страни представиха на Cop26, бяха недостатъчни за постигане на целта от 1,5C, така че те бяха помолени да дойдат в Египет през ноември с по-строги предложения.


Кери призна, че е малко вероятно много страни да постигнат целите, включително Русия, която е един от най-големите производители на изкопаеми горива и предупреди, че някои страни са „безразлични" към необходимостта от намаляване на емисиите или имат собствени интереси да не го направят.


Но има надежди, че основни източници на емисии, включително Китай и Индия, приемат промяната. „Готови сме да се опитаме да помогнем на Китай или да предоставим всичко, което Китай е готов да приеме по отношение на помощ".

Станете почитател на Класа