Жителите на Шанхай са раздразнени от суровите мерки на Covid

Жителите на Шанхай са раздразнени от суровите мерки на Covid
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.05.2022
  • Share:

Напрежението между жителите на Шанхай и китайските служители по отношение на Covid отново нараства на фона на нов тласък за прекратяване на инфекциите извън карантинните зони, за да отговори на искането на президента Си Дзинпин за постигане на „динамичен нулев Covid".


Видеоклипове, споделени в платформите на социалните медии в Китай, показват предполагаеми пациенти с Covid, насилствено поставени под карантина в централни заведения. В някои квартали единичен положителен случай може да доведе до изпращане на жителите на цялата жилищна сграда под карантина.


Цензорите свалят много от тези видеоклипове, но решителните жители продължават да ги публикуват. Появиха се минали речи на висши служители и юридически учени, в които те говорят за важността на върховенството на закона. Тези речи бяха споделени и повторно публикувани в социалните медии, за да изразят неодобрението към правителствената политика.


Миналата седмица Си повтори, че неговото правителство няма намерение да се отклонява от противоречивия ангажимент за нулев Covid, в голяма реч пред висшите кадри на страната. Той призова служителите „неотклонно да се придържат към общата политика на динамичен нулев Covid" и предупреди срещу всякаква критика или съмнение в политиката.


През уикенда жителите на поне четири от 16-те района на Шанхай съобщиха, че са получили известия, че вече няма да могат да получават доставки на храна или да напускат домовете си, което предизвика множество оплаквания в социалните медии.


„Самият вирус вече не е страшен, но начинът, по който правителството налага политиката си, се превърна в най-страшното нещо", каза жител на Шанхай, който пожела да остане анонимен. "Мислехме, че блокирането може да бъде облекчено този месец, но сега отново не се вижда краят."


През последните няколко дни редица видеоклипове, споделени в социалните медии, показаха, че здравните служители – наричани „Големите бели" поради белите им защитни костюми – влизат в домовете на жителите и пръскат дезинфектанти навсякъде. Тази практика възмути много жители, които поставиха под съмнение законността й. Други попитаха дали подобна мярка има някаква научна основа.


Не всички жители на Шанхай спазват изискванията. Във видеоклип местен жител се обърна към държавните здравни работници, облечен в червен защитен костюм с маска за лице и щит за лице. „Позволете ми да ви кажа, че можете да използвате властта си само с разрешение на закона. Трябва да ми кажете кои елементи от законодателството на нашата страна ви позволяват да упражнявате обществената си власт днес? Следователно не можете да ни наложите твърда изолация." каза мъжът.


Притеснени от ексцесиите на превенцията на Covid, юридически учени изразиха опасенията си. В неделя, дълго писмо с призив правителството да спазва конституцията на Китай, беше широко разпространено в социалните медии. Цензорите свалиха статията няколко пъти, но много решителни жители продължиха да я публикуват.

 

Шанхай е в шестата седмица на блокиране. Броят на случаите намалява, според местните здравни служители. В понеделник Шанхай отчете 322 локално предавани случая на Covid, 3625 местни асимптоматични инфекции и 11 смъртни случая за предходните 24 часа. Това е продължителен спад на новите случаи за 10-ти пореден ден.


Не само Шанхай е под някаква форма на ограничения. В Пекин, където ежедневният брой на случаите е много по-нисък от този в Шанхай в този момент, правителството помоли жителите да работят от вкъщи. Десетки автобусни маршрути и почти 15% от обширната система на метрото на китайската столица са спрени.

Станете почитател на Класа