Фрустрацията от блокиране в Шанхай предизвиква креативна вълна от несъгласие

Фрустрацията от блокиране в Шанхай предизвиква креативна вълна от несъгласие
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.04.2022
  • Share:

Строгата цензура в Китай се бори срещу натиска от оплаквания от Шанхай, докато жителите намират творчески начини да заобиколят забраните за думи, хаштагове и дори текстове от националния химн.


Продължилото седмично блокиране в 25-милионния град предизвика широко разпространен недостиг на храна, неуспешни доставки и фатални смущения в здравеопазването, а правителството призова жителите да използват „положителната енергия". Но вместо това да вдъхновява жителите да се подчиняват, напрежението расте.


В WeChat групите споделиха имената и историите на хора, които са починали, или с Covid, или защото блокирането забави достъпа им до здравни грижи. Те критикуваха местните власти и продължаващия ангажимент на Китай към нулевото разпространение на Covid, докато светът се отваря.


Голяма част от тези публикации бяха бързо изтрити, включително статия от водещ китайски здравен експерт, д-р Жонг Наншан, която предпазливо призова Китай да се отдалечи от своя ангажимент за нулев Covid. Платформите също цензурират видеоклипове на протести и възмущение от разделянето на Covid-позитивни деца от родителите им. Разследване за недекларирани смъртни случаи бързо изчезна.


Weibo цензурира термина „купуване на зеленчуци в Шанхай", тъй като хората се оплакваха от недостиг на храна (въпреки че един жител иронично отбеляза, че все още можете да публикувате за закупуване на торта). До неделя дори първият ред от националния химн на Китай – „Стани! Хората отказват да бъдат роби!" – беше забранен като хаштаг.


Миналата седмица, за няколко часа преди зазоряване, на Weibo критиките към държавата се лееха необичайно свободно. Под темите „САЩ са страната с най-голям дефицит на човешки права" и „Шанхай се справи с няколко слухове относно Covid", публикациите често бяха саркастични или сатирични, избягвайки забраните, като заменяха „Китай" със „САЩ" в критиките си. Публикациите останаха онлайн с часове.


Хората публикуваха снимки на камери за наблюдение, монтирани в женски общежития, като „пандемична мярка", измислени анкети, според които хората живеят по-труден живот от всеки в Русия или Украйна. Китайските власти се страхуват, че едновременните улични протести, избухващи в различни градове, биха оспорили властта на Пекин върху населението.


„Не съм сигурен дали някога са мислили, че нещо подобно може да се случи онлайн, но това се случва. Епидемията накара китайците да виждат много по-ясно. Китайците са послушни, но не са глупави", заяви експерт анонимно.

Станете почитател на Класа