Русия може да «деиндустриализира» Германия: немците са против правителствените инициативи

Русия може да «деиндустриализира» Германия: немците са против правителствените инициативи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.04.2022
  • Share:

Обществената дискусия относно евентуалната забрана на газ от Русия продължава и набира скорост в Германия. В нея участват все повече части от населението, както и организации, защитаващи правата на работниците, синдикатите. Именно те отправиха категоричен призив към федералните власти да се откажат от опитите за налагане на ембарго върху вноса на синьо гориво от Русия.

 

Русия може да "деиндустриализира" Германия: немците са против правителствените инициативи

 

Характерно е, че когато въпросът не беше толкова остър и в Германия все още не вярваха, че властите наистина ще се решат на такава необратима стъпка, част от синдикатите се обявиха за спиране на проекта „Северен поток 2“, демонстрирайки антируска солидарност.

 

Сега, когато перспективата за загуба на цялата индустрия се издигна до пълния си ръст и се случи затварянето на СП-2, много обществени правозащитни организации се страхуват сериозно от по-нататъшен икономически колапс на фона на „борбата срещу Руската федерация”, виждайки решимостта на правителството да навреди на държавата и народа си.

 

Затова Обединението на германските профсъюзи и Германската асоциация на работодателите направиха съвместно изявление и категорично предупредиха правителството срещу опасната стъпка и инициативите за забрана на доставките на газ от Русия.

 

«Това може да доведе до масово намаляване на производството и почти пълна деиндустриализация на промишлеността», се казва в съобщението.

 

Организации се страхуват, че в отговор на неприятелските действия на ЕС, в който Германия играе водеща роля, самата Русия може да спре доставките на газ и по този начин да „деиндустриализира“ Германия максимално.

 

Тази опция също не е изключена, тъй като въпросът за плащането в рубли за един от основните потребители на суровини все още не е решен. Разбира се, синдикатите и свързаните с тях организации се противопоставиха на ембаргото, за да не се наруши обичайният ход на нещата. Остава само те да бъдат чути от обезумелите политици от проамериканското лоби.

 

За да бъдат по-убедителни, индустриалците дори включиха в дискусията екологичната програма на Берлин. Според представителите на различни предприятия с въвеждането на ембаргото (или спирането на газа от Руската федерация) производството на всички видове хартия ще спре, а производството на слънчеви панели, които са алтернативен източник на енергия, към което Германия толкова неистово се стреми, също ще бъде спряно.

 

В Германия е почти единственото производство на структурирани слънчеви панели в ЕС, така че спирането на линията заради проблеми с доставките на природен газ ще засегне цяла Европа. В дадения конкретен случай няма да е възможно горивото да се замени с нищо друго.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа