Учителка от ЛНР: Украинските националисти имат списъци с “неблагонадеждни”

Учителка от ЛНР: Украинските националисти имат списъци с “неблагонадеждни”
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.04.2022
  • Share:

Жителите на до неотдавна контролираната от Киев част от ЛНР присъстват в списъците на «неблегонадеждните», които притежават украинските националисти, това заяви за РИА Новости Наталия Лебедева, жителка на село Червони, Станично-Лугански район.

 

Учителка от ЛНР: Украинските националисти имат списъци с “неблагонадеждни”

 

Според нея една от жертвите им е съпругът й, който е застрелян от съседа си, привърженик на Майдана.

 

„Съпругът ми и аз не приемаме това бандеровско правителство от 2014 г. Ходихме на митинги, дойдохме в Луганск специално за това“, каза Лебедева, която работи като учител в селско училище.

 

Тя допълни, че по този начин са се влошили отношенията им с някои съседи и приятели, със семейство Макерови, които се оказали привърженици на Майдана и споделяли националистически възгледи. Те били колеги с Макерова, Лебедева преподавала на децата математика, а Макерова – физика.

 

„През 2014 г. тя тичаше със знамето, крещейки „Слава на Украйна!”, спомня си Лебедева.

 

Когато украинските сили за сигурност влезли в селото през 2014 г., привържениците на Киев им донесли мляко, домашно приготвени печива и др.

 

„А тази година, на 24 февруари, когато започна спецоперацията, сигурно нещо им се е случило с главите“, казва Лебедева.

 

В онези дни в селото почти нямало комуникация, за да се обадят на роднини и приятели, жителите отивали на хълма, където можели да хванат сигнал. Там хората чули как Владимир Макеров обсъжда по телефона списъците на «сепаратистите» и дори попитал:

 

«Да ги избия ли всички?»

 

В края на март, когато силите на ЛНР вече наближили селото, Макеров провокирал конфликт със съседите си и започнал да размахва брадва. Късно вечерта електричеството спряло в къщата на Лебедеви. Собственикът решил, че нещо се е случило с бушоните и излязъл на двора. Там съседът го прострелял два пъти с пушка, стрелял още веднъж по Наталия, която изтичала навън в резултат на гърмежа.

 

Жената избягала от страх, а мъжът й загинал на място. Лебедева се обърна към органите на реда на ЛНР.

 

Случаят се разследва, но предполагаемият убиец може вече да е избягал на украинска територия.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа