Наистина ли Обединеното кралство ще изпрати бежанци в Руанда?

Наистина ли Обединеното кралство ще изпрати бежанци в Руанда?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.04.2022
  • Share:

От месеци Борис Джонсън се бори с въпроса за нарастващия брой хора, които преминават опасния Ламанш, за да стигнат до Обединеното кралство и да поискат убежище. Неговото правителство по различно време е съобщавало в медиите, че страни като Албания или Гана са готови да разположат офшорни центрове за обработка. Някои вестници съобщават, че се разглеждат дори идеи като използване на машини за вълни за спиране на преминаването, което вътрешният министър отрече.


Но миналата седмица правителството се обърна към Руанда като партньор на новообявената си политика за убежище. Вместо просто да обработва молбите за убежище на Обединеното кралство, предложението включва постоянно презаселване на мигранти в Руанда.


Планът предизвикаха възмущение, като ръководителят на Съвета за бежанците го определи като „жесток и гаден". Агенцията на ООН за бежанците заяви, че това ще наруши международното право. На Великден Джъстин Уелби, архиепископът на Кентърбъри, каза, че депортирането и изхвърлянето на бежанци е безбожно.


Ще видят ли политиците поне един-единствен кандидат за убежище, изпратен в Руанда? Съндър Катвала, директор на British Future, се съмнява. Той каза на медиите, че правителството е изправено пред значителни правни предизвикателства и планът ще бъде изключително скъп. Дори като популистки вик към електората, политиката може да се провали. Не само, че отношението към имиграцията става все по-топло след референдума за Брекзит, но има и опасност неизпълнението на работещ план да се отрази на министър-председателя до следващите избори.

Станете почитател на Класа