ОЛАФ обвинява Марин Льо Пен в присвояване

ОЛАФ обвинява Марин Льо Пен в присвояване
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.04.2022
  • Share:

Органът на Европейския съюз за борба с измамите обвини Марин Льо Пен и няколко от членовете на партията й – включително баща й – в присвояване на около 620 000 евро, докато са били членове на Европейския парламент.


Френският разследващ уебсайт Mediapart публикува раздел от новия доклад, в който се твърди, че евродепутатите са злоупотребявали със средства на ЕС за национални партийни цели. Твърденията идват седмица преди втория тур на президентските избори, на 24 април, на който Льо Пен ще се изправи срещу Еманюел Макрон.


Говорител на крайнодясната партия Национално събрание на Льо Пен постави под въпрос времето на поява на обвиненията. Адвокатът на Льо Пен, Родолф Боселют каза пред Агенция Франс прес, че е уплашен от начина, по който действа Олаф (европейската служба за борба с измамите). „Марин льо Пен оспорва това. Тя го оспорва, без да е имала достъп до детайлите на обвинението. Това е манипулация", каза Боселут пред френския канал BFMTV.


Според Mediapart, Олаф е изпратил доклада на френските следователи през март. Той обвинява Льо Пен, че лично е отклонила почти 137 000 евро средства на ЕС по време на нейното време като евродепутат между 2004 и 2017 г. Нейният баща Жан-Мари льо Пен; Луис Алиът, бившият й партньор и бивш вицепрезидент на RN, който сега е кмет на Перпинян; и Бруно Голниш, друг висш партиец, също са цитирани в доклада като злоупотребяващи с публични пари. Всички те отрекоха да са извършили неправомерни действия.
Никой от споменатите в доклада не е обвинен в лично облагодетелстване, а в искане за средства от ЕС, за заплащане за персонала и събитията на партията им – преди това Front National (FN). Льо Пен каза, че не е знаела и не направила нещо лошо.


В един инцидент, съобщен от Mediapart, се твърди, че Марин Льо Пен е предявила иск през 2010 г. на стойност 5000 евро за хотелски стаи за 13 членове на крайната дясна партия, за да участват в конференция, озаглавена „Европейските региони и финансовата криза". Един от участващите обаче твърди, че е писал до Европейския парламент и твърди, че срещата е била използвана за обсъждане на партийното председателство. Неназованият участник казал на разследващите, че Льо Пен е окачила европейско знаме по пътя с цел да бъдат направени снимки, след което наредил на колегите си да „приберат тези глупости".


Прокуратурата в Париж заяви, че досието се разглежда.


Последното проучване на общественото мнение, публикувано от Ipsos за FranceInfo и Le Parisien, предполага, че Макрон може да спечели балотажа следващата седмица с 10 процентни пункта.

Станете почитател на Класа