Путин: Санкционната политика на икономически блицкриг на Запада срещу Русия се провали

Путин: Санкционната политика на икономически блицкриг на Запада срещу Русия се провали
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.04.2022
  • Share:

"Ситуацията в икономиката на Русия се стабилизира, курсът на рублата се връща към нивата от началото на февруари, възстановяват се запасите от стоки в търговските вериги и нивото на търсене", отбеляза още президентът

Санкционната политика на икономически блицкриг на Запада срещу Русия се провали, заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание по социално-икономическите въпроси.

"Очевидно е, че главният негативен фактор за икономиката в последно време стана поредният санкционен натиск на западните страни. Те смятаха, че бързо ще разклатят финансово-икономическата ситуация в нашата страна, ще провокират паника на пазарите, колапс на банковата система, мащабен дефицит на стоки в магазините", отбеляза Путин.

"Но можем уверено да кажем, че тази политика по отношение на Русия се провали. Стратегията на икономически блицкриг не успя", изтъкна президентът.

"Нещо повече, санкциите не пожалиха и техните инициатори. Имам предвид ръста на инфлацията и безработицата, влошаването на икономическата динамика в САЩ и страните от Европа, снижаването на жизнения стандарт, на европейците, девалвацията на спестяванията им", обясни Путин.

"Ситуацията в икономиката на Русия се стабилизира, курсът на рублата се връща към нивата от началото на февруари, възстановяват се запасите от стоки в търговските вериги и нивото на търсене", отбеляза още президентът.

Путин посочи, че по данни от първото тримесечие положителното салдо по текущата сметка на платежния баланс е минало $58 млрд, "и това е исторически максимум". В банковата система на страната се връща наличната чужда валута, растат вложенията на гражданите, отбеляза Путин.

Инфлацията се стабилизира, заяви още президентът, но изтъкна, че към 8 април тя е 17,5% на годишна основа и правителството и Централната банка трябва да предприемат всички възможни мерки за подкрепа на гражданите.

Москва трябва да ускори прехода към външнотърговски разплащания в рубли и националните валути на страните, които са надеждни делови партньори, изтъкна президентът. Той отбеляза, че ограниченията, въведени от неприятелските държави, са създали пречки пред руския бизнес, затруднили са логистиката на експортните и импортни доставки, създали са препятствия за плащанията.

Руските власти трябва да подкрепят вътрешното търсене, включително като улеснят достъпа на бизнеса до кредити, отбеляза Путин.

Централната банка вече пристъпи към снижаване на ключовата лихвена ставка, което в крайна сметка ще поевтини кредитите в икономиката, обясни президентът.

 

 

Станете почитател на Класа