Ирак счита за неприемлива турската военна операция в северната му част

Ирак счита за неприемлива турската военна операция в северната му част
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.04.2022
  • Share:

Военната операция на Турция в Северен Ирак е неприемлива и нарушава суверенитета на Арабската република. Това каза Ахмед ал-Саххаф, говорител на иракското външно министерство, в понеделник вечерта, според телевизионния канал Alsumaria .

„Правителството на Република Ирак категорично отхвърля и остро осъжда военните операции, извършени от турските войски чрез бомбардировки в районите на Матина, Ал-Заб, Авашин и Басян в Северен Ирак с помощта на хеликоптери и дронове ATAK“, каза говорителят.

Неговото комюнике отбелязва, че Багдад смята подобни действия за „нарушение на своя суверенитет и неприкосновеност на страната, както и за акт, противоречащ на международните пактове и закони, които регулират отношенията между страните, и за нарушаване на принципа на добросъседство“.

Според ал-Саххаф властите на Арабската република, настоявайки да не се превръща територията им в „предмостие или транзитен пункт за нанасяне на вреда на която и да е съседна държава“, също не приемат, че тя „се превръща в арена на конфликти и разчистване на сметки чрез външни сили".

В понеделник вечерта турските въоръжени сили започнаха нова военна операция срещу членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, с участието на военновъздушните сили и специалните части на страната.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че целите, поставени на първия етап от операцията, са постигнати. Той също така добави, че единствената цел на турските военни е да елиминират терористите.

Анкара смята ПКК за терористична организация и една от основните заплахи за националната сигурност. Турските въоръжени сили периодично извършват точни удари в Ирак по съоръжения, където тази организация има лагери, убежища, командни пунктове и оръжейни складове.

Санкцията за подобни трансгранични операции се дава на военните от парламента, който през последните години удължава съответния мандат, издаден за една година. Багдад последователно осъжда действията на турските военни, наричайки ги нарушение на суверенитета на Ирак.

 

 

Превод: СМ, Поглед.инфо

 

Станете почитател на Класа