Може ли Борис Джонсън да оцелее?

Може ли Борис Джонсън да оцелее?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.04.2022
  • Share:

Робърт Форд
Подозренията, че Борис Джонсън е нарушил правилата за локдаун, почти го свалиха през януари. Все пак сега премиерът изглежда в безопасност, дори когато подозрението стана факт с издаването на фиксирано известие за глоба от полицията. Силният отговор на Джонсън на международната криза, провокирана от инвазията на Русия в Украйна, изглежда го спасява засега. Но има още глоби, които тепърва предстоят, идва окончателният доклад на Сю Грей и позицията му остава застрашена.


Партигейт -скандалите за партита в локдаун, насочиха много избиратели срещу Джонсън. Средният му нетен рейтинг на одобрение сред седем национални проучвания се срина на -40 през януари. Марката Джонсън като политик с уникална популярна привлекателност изглеждаше напълно простреляна. Въпреки относително благоприятния новинарски дневен ред, рейтингите на Джонсън днес остават на или под най-лошите цифри, които той е записал преди партигейт. Премиерът е по-малко популярен сега, отколкото беше, например, по време на разгара на кризата с блокирането за Covid през зимата на 2020 г. Меденият месец от миналото лято с ваксината сега изглежда далечен спомен.


Полицейските глоби и по-нататъшните разкрития ще засилят тази промяна. Щетите, причинени от хладилниците за вино и локдаун диско, не могат да бъдат отменени. Нещата може да се влошат. Обществената враждебност към премиера може да навлезе във възгледите за неговата партия и нейната политика. Както лейбъристите откриха през 2019 г., популярните политики губят блясъка си, когато се свързват с непопулярен фронтмен. Не се вярва на мотивите, добрите идеи не могат да спасят лошите лидери.


Не е вероятно политическият дневен ред да предложи на правителството голямо облекчение, тъй като разходите от кризата в чужбина започват да хапят у дома чрез растящите цени на храните и енергията, нарастващите данъци и понижаването на жизнения стандарт. Призивите за колективна саможертва ще звучат кухо, идващи от политици, смятани от обществеността като играещи по собствените си правила. Предимството на консерваторите като икономически мениджъри, което отдавна е един от техните електорални козове, вече е изтрито, а по-лошите новини тепърва предстоят.

Станете почитател на Класа