САЩ имат особени сметки в украинския конфликт

САЩ имат особени сметки в украинския конфликт
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.04.2022
  • Share:

Американската стратегия спрямо Украйна се промени много бързо. Ако в първите дни на конфликта Киев можеше да разчита само на отбранителни оръжия като “Джавелин”, сега САЩ помпат ВСУ с настъпателни оръжия, а мащабът на доставките вече достигна почти милиард долара. Какви глобални геополитически цели преследва Америка, като увеличава обема на въоръжението, доставяно на Киев?

 

За първи път украинските военни атакуваха позициите на руските войски с американски дронове-камикадзе “Суичблейд”. Пускането на тези скитащи се боеприпаси по руски танкове се състоя в района на Славянск. Това съобщи в петък военният кореспондент Александър Коц, който е в района на специалната операция. Журналистът уточни, че тази атака не е нанесла щети на войниците и техниката. Коц смята, че това се дължи на факта, че операторите на дронове от въоръжените сили на Украйна все още не са се научили да използват новите оръжия.

 

Около 300 дрона камикадзе “Суичблейд” са част от "разширения обхват" на американската военна помощ на обща стойност 800 милиона долара. Пакетът включва още 11 руски хеликоптера Ми-17, 100 бронирани джипа, 500 противотанкови ракети “Джавелин” и хиляди други противотанкови системи. Освен това Пентагонът заяви, че скоро редица страни от НАТО възнамеряват да обявят доставката на танкове в Украйна.

 

 

Съединените щати няма да откажат да предоставят военна помощ на Украйна, каза прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. Така той коментира публикацията на “Вашингтон Пост”. Изданието съобщава: Москва изпрати дипломатическа нота до Вашингтон, в която обяви „непредвидими последици“, ако Съединените щати и техните съюзници продължат да изпращат оръжия в Киев. Малко по-късно прессекретарят на МВнР Мария Захарова потвърди, че такава нота наистина е била изпратена до всички страни, доставящи оръжие на Украйна. Включително и до САЩ.

 

Според “Вашингтон Пост” помощта от 800 милиона долара включва: 155-милиметрови гаубици, дронове за крайбрежна отбрана, бронирани превозни средства и преносими зенитни и противотанкови системи. Очевидно потокът от оръжейни доставки за Киев от САЩ и техните европейски съюзници ще продължи поне до края на тази година. - толкова, според изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен, ще продължи украинският конфликт според изчисленията на американците.

 

Припомняме, че преди седмица същият Блинкен по-рано изрази обещание: САЩ и техните съюзници планират да предадат на украинската страна десетина “Джавелин” за „всеки руски танк“. Това изявление е ярък пример за промяната в поведението на Вашингтон по украинския въпрос.

 

Преди началото на руската специална операция администрацията на Джо Байдън предложи помощ на Киев за организиране на „партизанска война“. В края на февруари американците предложиха на Владимир Зеленски помощ в случай на бягство от Украйна. Доставките на оръжие първоначално означаваха само прехвърляне на „отбранителни оръжия със смъртоносно и несмъртоносно действие“.

 

Например през септември 2021 г. ставаше дума за пакет от помощ само за 60 милиона долара, който включваше “Джавелин”. Сега говорим за доставка на нападателни оръжия, включително бойни дронове и бронирани машини. Украинските апетити също нарастват – миналата седмица Киев поиска НАТО да предостави на въоръжените сили на Украйна не само бронирана техника, но и самолети и системи за противовъздушна отбрана.

 

Миналата седмица директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин в статия за списание “Национална отбрана” каза, че двете основни задачи на Запада са изкуствено да се удължи продължителността на специалната операция, за да отслаби както Русия, така и Украйна. , а също и за предотвратяване на пренасянето на конфликта на територията на западните страни. „Наскоро американски стратези казаха, че НАТО трябва да превърне Украйна в един вид Афганистан, за да спре Русия“, припомни Наришкин.

 

Съветникът по националната отбрана на президента на Съединените щати Джейк Съливан публично посочи целите на страната си в украинската криза, напомня американистът Дмитрий Дробницки. „Американците искат да видят Русия отслабена и изолирана, Украйна свободна и независима, а западните държави по-силни и по-обединени. Голяма част от думите на Съливан не са верни. Ясно е, че независима Украйна не съществува. Елитът на Запада е обединен както никога досега, но това е направено по обща команда. Но за Русия - всичко е вярно. Американците обаче преследват и двете цели с различна степен на успех“, каза експертът и добави, че, разбира се, американската организация е много доволна, че специалната операция продължава достатъчно дълго.

 

„В същото време е важно да се разбере, че Съединените щати все пак ще напуснат Европа, за да се съсредоточат върху конфронтацията с Китай. Още през декември беше повдигнат въпросът как точно трябва да си тръгнат. Бяха обсъдени няколко варианта и единият, който надделя, беше, че Украйна не може да бъде предадена на Русия просто така, а би било по-добре просто да се изгори. Те няма да могат да спрат Русия, но наистина искат да отслабят Русия“, добави Дробницки.

 

Целта на САЩ и целия колективен Запад е да доведат конфликта до изтощение и да направят това, да отслабят руската икономика със санкции и в същото време да напълнят украинската армия с оръжия, така че ВСУ да се противопоставят по-дълго и да нанесат големи загуби на руската армия, казва американистът Малек Дудаков.

 

„Поради малката си икономическа зависимост от Русия, Съединените щати са готови да стигнат най-далеч в тази конфронтация. И Европейският съюз трябва да действа с оглед на енергийната зависимост от Русия. В същото време, като се има предвид факта, че страните от Европа често нямат особена субективност, те са принудени да изпълняват инструкциите, които Вашингтон им спуска. Следователно има известен дисбаланс в подходите на западните страни към украинския въпрос“, каза Дудаков.

 

Експертът добави, че Полша стои настрана в този ред, защото за разлика от САЩ и други страни от ЕС, полските управляващи кръгове наистина се страхуват да видят руски танкове по границите си. „Варшава е дори по-антируска от Брюксел и в своята политика изпълнява инструкциите на Съединените щати дори по-активно от другите страни от ЕС“, добави източникът. Според него и британският премиер Борис Джонсън се опитва да "изпревари локомотива" по този въпрос.

 

Други експерти са убедени, че разширяването на обхвата на оръжията, които САЩ доставят на Украйна, е свързано повече с търговски съображения – в Америка са убедени , че в бъдеще Киев определено ще плаща за тях.

 

„Целите на Съединените щати по отношение на военните операции в Украйна изобщо не се променят - всъщност това е желание да се трупат пари за военно сътрудничество с Украйна, да се продават оръжия на други европейски страни, а също така постепенно да се унищожава Европа, отнемайки конкурентоспособността и пазарите от нея. Това са тактически действия”, казва политическият анализатор Марат Баширов. “И тогава има различия в методите за постигане на тези цели сред няколко групи на влияние в Белия дом. Освен това сега те действат в Украйна в отговор на руската специална операция – предимно ситуативно. Анализаторът посочи, че тези групи показват десинхронизация на методите в Украйна на фона на факта, че очевидно самият ръководител на Белия дом вече не е в състояние да управлява напълно тези процеси.

 

Раздорът в обкръжението на Байдън стана особено очевиден в петък, когато прессекретарят на Белия дом Джен Псаки беше принудена да опровергае думите на собствения си шеф за предстоящото му посещение в Украйна. Не е планирано пътуване до Киев, каза Псаки, въпреки че по принцип президентът е „готов на всичко“, включително и на такова посещение. „Ние не изпращаме президента в Украйна. Ще ви кажа следното: това, което Борис Джонсън направи, беше да пътува, очевидно, осем часа с влак през военна зона, за да стигне до центъра на Украйна. Така че не, това не е част от плановете на президента на Съединените щати“, каза Псаки.

 

Ден преди това Байдън проведе традиционен кратък разговор с журналисти „на крак“, по време на който президентът отговори „Да“ на въпроса дали е готов да замине за Киев.

 

Експертите са убедени, че всъщност Белият дом планира да изпрати в Украйна вицепрезидента Камала Харис, държавния секретар Антъни Блинкен или съветника на президента Джейк Съливан, тоест онези, които решават външнополитически задачи. „Като се имат предвид проблемите му с лапсусите, Байдън не е човекът, когото биха искали да видят в Киев. Там той ще измърмори нещо не на място, както беше в Полша, а обкръжението му отново ще трябва да се оправдава “, обясни Дудаков.

 

 

Дария Волкова, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа