Руските сили предложиха на националистите в Мариупол да сложат оръжие

Руските сили предложиха на националистите в Мариупол да сложат оръжие
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.04.2022
  • Share:

Руските въоръжени сили предложиха на блокираните в Мариупол бойци от националните батальони и чуждестранни наемници да прекратят военните действия и да сложат оръжие от 06:00 ч. московско време в неделя, като им е гарантирано запазването на живота им. Това се казва в изявление на началника на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, съобщи ТАСС.

 

По думите му, въоръжените сили на Русия са взели това решение, „предвид катастрофалната ситуация, която се разви в металургичния завод „Азовстал“, а също и като се ръководи от чисто хуманни принципи“.

 

Според Мизинцев бойците от националните формирования и наемниците, блокирани в Мариупол в металургичния завод "Азовстал", упорито искат разрешение от официалния Киев да се предадат, но в отговор получават заплахи за екзекуции. "На 16 април 2022 г. се наблюдаваше рязко увеличаване на интензивността на радиопреговорите от бойци от националистически формирования и чуждестранни наемници, блокирани в Мариупол в металургичния комбинат "Азовстал".

 

Съдържанието на радиоприхващанията (само 367 са получени през последните 24 часа) показва, че съпротивляващите се бойци са в безнадеждно положение, практически без храна и вода. Те настойчиво искат разрешение от официалните власти на Киев да сложат оръжие и да се предадат. В същото време представители на украинските власти категорично забраняват това и заплашват с последващи екзекуции при условията на „военно време“, се казва в изявлението на Мизинцев.

 

Твърденията на Москва, че е поела контрола над почти целия Мариупол, който стана сцена на най-ожесточените боеве и на най-тежката хуманитарна катастрофа от началото на войната, не могат да бъдат потвърдени от независим източник, съобщи междувременно БТА.

 

"Ситуацията в Мариупол е много тежка. Нашите войници са блокирани, ранените са блокирани. Налице е хуманитарна криза. . . Въпреки това нашите момчета се защитават", каза украинският президент Володимир Зеленски.

 

 

Източник: ТАСС, БТА

Станете почитател на Класа