Макрон иска таван на „шокиращите и прекомерни“ заплати на ръководителите

Макрон иска таван на „шокиращите и прекомерни“ заплати на ръководителите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.04.2022
  • Share:

Еманюел Макрон ще настоява за ограничаване на прекомерното възнаграждение на изпълнителните директори, ако бъде преизбран за президент. Той описа като „шокиращ и прекомерен" пакета от 19 милиона евро, връчен на ръководителя на автомобилния производител Stellantis Карлос Таварес, когато френският автомобилен производител PSA се сля с италианско-американския съперник Fiat Chrysler, за да образува Stellantis, един от най-големите производители на автомобили в света.


Макрон, който води кампания в навечерието на окончателното гласуване за френското президентство на 24 април срещу крайнодясната кандидатка Марин льо Пен, каза пред радио France Info, че подкрепя поставянето на таван за заплатите на висшите ръководители в целия ЕС. „Трябва да се борим на европейско ниво, така че възнагражденията да не бъдат прекомерни", каза Макрон. „Трябва да определим тавани и да имаме управление в Европа, което прави тези неща приемливи. Ако не, обществото ще експлодира във всеки един момент. Хората не могат да се сблъскват с проблеми на покупателната си способност и едновременно да виждат такива суми. Трябва да направим това, което направихме с минималните данъчни ставки и борбата срещу укриването на данъци. Трябва да убедим нашите европейски партньори да проведат реформа, която ще осигури рамка за заплащане на изпълнителните директори."


Макрон и Льо Пен се опитват да привлекат 7,7 милиона души, които гласуваха на първия тур за левия кандидат Жан-Люк Меланшон, който определи финалния балотаж като „избор между две злини".


Скорошно допитване за France 24 показа, че 34% от избирателите на Меланшон казват, че биха подкрепили Макрон срещу 30% за Льо Пен, докато 36% не са решили.

Станете почитател на Класа