Twitter приема плана „отровно хапче“, за да се предпази от поглъщането на Илон Мъск

Twitter приема плана  „отровно хапче“, за да се предпази от поглъщането на Илон Мъск
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.04.2022
  • Share:

Twitter обяви план за правата на акционерите с ограничен срок, който може да попречи на опитите на милиардера предприемач Илон Мъск да поеме компанията.


Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla и най-богатият човек в света, предложи да купи платформата за социални медии за 43,4 милиарда долара, аргументирайки се, че „иска да освободи нейния изключителен потенциал за подкрепа на свободата на словото и демокрацията по целия свят".


В отговор бордът на Twitter в петък единодушно одобри план, който ще позволи на съществуващите акционери да купуват акции със значителна отстъпка, за да разводнят притежанията на новите инвеститори.


Методът, известен като „отровно хапче" в света на финансите, предполага, че Twitter ще се бори с Мъск, за да предотврати враждебно поглъщане. Той ще влезе в сила, ако акционерът придобие повече от 15% от компанията в сделка, която не е одобрена от борда и изтича на 14 април 2023 г.


„Планът за правата не пречи на борда да се ангажира със страни или да приеме предложение за придобиване, ако съветът смята, че това е в най-добрия интерес на Twitter и неговите акционери", се казва в изявление на Twitter.


Отговорът на Twitter е последният обрат в сагата между милиардера и социалната мрежа, на която самият Мъск е запален потребител. Мъск разкри на 4 април, че е станал най-големият акционер в Twitter, като тихомълком грабна 9,2% дял в компанията през последните месеци. След това му беше предложено място в борда, което Мъск отказа.


Служители на компанията за социални медии изразиха загриженост за това как би изглеждала една контролирана от Мъск компания и разочарование, че подробностите за придобиването все още не са ясни.


Малко експерти са готови да спекулират какво ще се случи след това, но войната за наддаване може да е на хоризонта. В петък Ройтерс съобщи, че фирмата за изкупуване Thoma Bravo LP се е свързала с Twitter, за да изрази интерес и да направи конкурентна оферта на тази на Мъск.


Малко след като Мъск сподели, че е станал най-големият акционер в Twitter, Vanguard Group закупи повече акции и го изпревари, притежавайки сега 10,3% от компанията. Джак Дорси, основател на Twitter и бивш главен изпълнителен директор, отбеляза в туит в петък, че подобни изненадващи покупки винаги са риск за компанията. „Като публична компания Twitter винаги е „за продажба", това е истинският проблем" каза той.


Мъск вече е изправен пред съдебен иск за покупките си в Twitter, като един инвеститор съди изпълнителния директор на Tesla в потенциален групов иск за това, че не е разкрил изкупуването на акции преди необходимия краен срок за деклариране. Делото идва, когато Мъск е изправен пред редица разследвания от Комисията за ценни книжа и борси за инвестиционните му дейности, включително обвинения за търговия с вътрешна информация, свързани със собствените му туитове.

Станете почитател на Класа