Северна Корея отбеляза рождения ден на основателя Ким Ир Сен с масов парад, но без оръжия

Северна Корея отбеляза рождения ден на основателя Ким Ир Сен с масов парад, но без оръжия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.04.2022
  • Share:

На 15 април 2022 г. се навършиха 110 години от раждането на Ким Ир Сен, основателят на Северна Корея. Роден като Ким Сонг Джу (в превод от корейски „да стана опора"), той става известен като Ким Ир Сен (в превод „изгряващото слънце"). В Северна Корея Ким Ир Сен е почитан като „великият лидер на корейския народ" и „Слънцето на нацията". Дворецът на слънцето Кумсусан, където Ким Ир Сен е работил през живота си, е превърнат в Мемориален дворец, където тялото му се съхранява в саркофаг. Конституцията, приета през септември 1998 г., постановява, че Ким Ир Сен, който е разработил идеологията „чучхе", е "вечният президент" на КНДР.


Той предава властта на сина си Ким Чен Ир, а след смъртта му юздите поема внукът му Ким Чен ун.


Хиляди севернокорейци дефилираха в хореографска демонстрация на лоялност към управляващото семейство Ким по време на масивен граждански парад по случай рождения ден на основателя на страната, на който присъства неговият внук и настоящ лидер Ким Чен-ун.


Изображенията на държавните медии показват как Ким маха от трибуна с изглед към огромния площад в Пхенян, кръстен на Ким Ир Сен, а огромни колони от хора, носещи червени пластмасови цветя и политически лозунги, маршируват отдолу.


Ким Чен ун не произнесе реч по време на събитието в петък и държавните медии не споменаха никакви коментари към Съединените щати или Южна Корея.


Рожденият ден на Ким Ир Сен е най-важният национален празник в Северна Корея, където семейство Ким управлява под силен култ към личността от основаването на нацията през 1948 г. Тази седмица празненствата по случай 110-годишнината от рождението му дойдоха, когато внукът му възроди ядрената предизвикателства към САЩ и своите съседи.


По-рано този месец Сунг Ким, специалният представител за политиката на Северна Корея в Държавния департамент на САЩ, каза, че Вашингтон вярва, че Пхенян може да демонстрира нарастващия си капацитет за ядрени оръжия на рождения ден на Ким Ир Сен, но страната чества най-големия си празник, без да покаже оръжия.


Търговските сателитни изображения през последните седмици показваха подготовка за голям военен парад в столицата, който може да се проведе на 25 април - годишнината от основаването на армията на Северна Корея и да покаже най-модерните оръжия в ядрения арсенал на Ким, като междуконтинентални балистични ракети (МКБР).


Очаква се също така, че Пхенян допълнително ще ескалира оръжейните си изпитания през следващите седмици или месеци, вероятно включващи възобновяване на тестове на ядрени експлозии или на ракети летящи над Япония, тъй като се опитва да наложи отговор от администрацията на Байдън, която е загрижена с нахлуването на Русия в Украйна и съперничеството с Китай.


Експертите твърдят, че предизвикателните демонстрации на военна мощ на Ким също са мотивирани от вътрешната политика, тъй като иначе той няма значителни постижения, за които да разказва на народа си след десетилетие на власт. „Заявената цел на Ким Чен-ун за разполагане на тактически ядрени оръжия, неотдавнашните заплахи на [неговата сестра] Ким Йо-джонг към Сеул и сателитни изображения на тунелна дейност в Punggye-ri всички сочат към предстоящ ядрен опит", каза Лейф-Ерик Ийсли, професор по международни изследвания в университета в Сеул. „Очакват се и допълнителни изстрелвания на ракети за усъвършенстване на системите за доставка на оръжия.


Планира се Сун Ким да посети Южна Корея следващата седмица за разговори относно реакцията на международната общност на неотдавнашните ракетни тестове на Севера.

Станете почитател на Класа