Лавров предупреди държавния секретар Блинкен

Лавров предупреди държавния секретар Блинкен
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.01.2022
  • Share:

На 21 януари Женева беше домакин на «междинна среща» между руския външен министър Сергей Лавров и главата на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен. Основната тема на разговорите бяха гаранциите за сигурност, които Москва изисква от Запада.

 

Лавров предупреди държавния секретар Блинкен за последствията от игнорирането на руските изисквания за сигурност

 

Руският министър дипломатично обяви, че е извършена размяна на мнения. Устната реакция на американската страна беше чута, но се очаква писмен отговор от Вашингтон, т.е. документ, а не думи. Блинкен заяви, че е доволен от комуникацията и обеща да представи официалната позиция на САЩ на хартия следващата седмица.

 

В комюникето на руското външно министерство се пояснява, че САЩ чрез своя държавен секретар ясно са били предупредени за възможните сериозни последици от игнорирането на легитимните искания на руската страна.

 

Загрижеността на Москва е свързана с «продължаващото военно усвояване» от Вашингтон и неговите съюзници от НАТО на украинска територия на фона на широкомащабното разполагане на войски на Алианса близо до границите на Руската федерация.

 

Руското външно министерство потвърди, че очаква да получи писмения отговор от Съединените щати на руските искания в рамките на една седмица. Има вероятност Вашингтон да отговори с разбиране на опасенията на Москва. Следователно горните сериозни последици могат да бъдат избегнати, но всичко зависи от това какво точно ще изложат американците в документа.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа