Екипажът на SpaceX ще бъде принуден да носи памперси в пътуването към Земята

Екипажът на SpaceX ще бъде принуден да носи памперси в пътуването към Земята
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.11.2021
  • Share:

Астронавтите, които се завръщат на Земята от Международната космическа станция (МКС) тази неделя, ще бъдат принудени да носят памперси поради повреда в космическия им кораб, съобщава AP.


Меган МакАртър, астронавт на НАСА и член на екипажа на космическия кораб, описа ситуацията в петък като "неоптимална, но управляема". Тя и тримата й спътници ще прекарат 20 часа в капсулата Crew Dragon на SpaceX, от момента на затваряне на люковете до кацането, планирано за следващия понеделник сутринта.


„Космическият полет е пълен с малки предизвикателства", заяви тя по време на пресконференция от МКС. "Това е само още едно, с което ще се справим в нашата мисия. Така че не сме прекалено загрижени", добави тя.


Отговорните за мисията решиха да приберат Макартър и останалата част от екипажа, преди да изстрелят техните наследници. Стартирането на SpaceX вече беше отложено за повече от седмица поради лошо време и неразкрит медицински проблем за един от екипажа.


Астронавтите трябваше да се справят с течащата тоалетна, когато повдигнаха панели на капсулата SpaceX и откриха локви урина. Проблемът беше открит по време на частен полет на SpaceX през септември, когато една тръба се измести и урина изтече под подовите плочи. Инженерите установиха, че капсулата не е структурно компрометирана от урината и е безопасна за връщане.


Освен Макартър, екипажът, който ще навърши 199 дни в космоса в края на мисията си, се състои от астронавтите на НАСА Шейн Кимброу; Аки Хошиде от JAXA (Японската агенция за аерокосмически изследвания) и Томас Пескет от ESA (Европейска космическа агенция). Корабът също ще донесе на Земята около 1500 килограма материали и научни изследвания.

Станете почитател на Класа