САЩ викат на помощ Индия за спасяването на Афганистан

САЩ викат на помощ Индия за спасяването на Афганистан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.07.2021
  • Share:

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън започва в понеделник обиколка в Индия и Кувейт. Основна тема ще е Афганистан, където ситуацията все повече се нажежава. На фона на талибанското настъпление САЩ мобилизират и западните, и източните си съюзници в подкрепа на афганистанското правителство и за да се попречи на талибаните със сила да вземат властта в Кабул. В региона САЩ залагат най-вече на Индия, за която ще е най-голяма заплаха евентуално връщане на талибаните, спонсорирани от враждебния за нея Пакистан. В дните преди визитата на държавния секретар бе съобщено, че пакистански военни вече са влезли в граничните райони на Афганистан, контролирани от талибаните.

 

* * *

Визитата в Индия ще е първото посещение на Блинкън в Делхи, откакто е поел поста си; тя ще включва срещи с индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар и с премиера Нарендра Моди. Вашингтон вече загатна, че най-остра тема в преговорите ще бъде ескалацията на афганистанската криза.

 

Приключващото изтегляне на американския контингент от Афганистан поставя с цялата му острота въпроса кои външни играчи, притежаващи необходимите ресурси и политическа воля, ще са готови да запълнят вакуума на сигурност и да подкрепят кабинета на президента Ашраф Гани, губещ контрола над страната.

 

В този план администрацията на САЩ прави залог от ключово значение – залага на Индия, която е лоялна към Вашингтон и поддържа най-тесни и приятелски отношения с афганистанското ръководство от всички страни в региона. Освен това Индия не вижда в талибанското движение политическа сила, способна да се договаря и да спазва договореното, нито пък готова да се откаже от ислямисткия проект.

 

„Според нашата предпоставка в интерес на всички страни от региона е Афганистан да бъде стабилен и сигурен. Затова ще работим заедно с индийските си партньори върху постигането на тази цел“, заяви в навечерието на визитата на Блинкън в Делхи Дийн Томпсън, и. д. помощник-държавен секретар по въпросите на Южна и Централна Азия. Американският дипломат нарече Делхи ключов партньор на САЩ в региона и приветства усилията на индийската страна за уреждане на афганистанската криза.

 

След свалянето на талибанския режим през 2001 г. Делхи е похарчил за подкрепа на Кабул 3 милиарда долара – десеторно по-малко от САЩ, но повече от всяка друга съседна държава.

 

Защото Индия е най-силно мотивирана да не допусне талибаните да вземат властта в Кабул, доколкото зад гърба им стои враждебният за нея Пакистан.

 

Точно преди визитата на Блинкън Индия получи нов сигнал, че динамиката на ситуацията в Афганистан изисква от нея все по-решителни действия. Афганистанската национална телевизия излъчи видеозапис, показващ предислокация на пакистански военни в граничната афганистанска провинция Кандахар, контролирана в момента от талибаните. Според телевизията, „въоръжени сили на Пакистан са навлезли в афганистанска територия край КПП „Назар“ в район Спин Болдак от провинция Кандахар“ (през Спин Болдак минава международната магистрала от Кандахар в Афганистан към Куета – административен център на пакистанската провинция Белуджистан).

 

Пакистанска версия на събитията бе представена от вътрешния министър Шейх Рашид Ахмед. Силовият шеф обясни, че „войските бяха изпратени на границата с Афганистан, за да спрат евентуалното й преминаване от военни и терористи“. По думите му пакистанските военни ще сменят граничната полиция, която се бори с незаконното пресичане на границата. Министърът посочи също, че конфликтът в Афганистан е вътрешна работа на държавата и Исламабад не взема ничия страна.

 

Индийски източници обаче разглеждат действията на пакистанската армия в граничните райони на Афганистан като доказателство за все по-активната и вече нескрита подкрепа на талибаните, предоставяна от главния им спонсор – Пакистан, който ще получи най-големи изгоди, ако падне режимът в Кабул.

 

В този контекст преди турнето си из региона Антъни Блинкън направи ново гръмко изявление за Афганистан, в което призна: САЩ и техните съюзници и партньори нямат лостове, с които да предотвратят силов сценарий за сваляне на режима в Кабул, но талибаните трябва да осъзнаят, че в такъв случай ще платят много висока цена.

 

„Имаме сериозни опасения във връзка с действия на талибаните, сочещи, че те може да се опитат със сила да вземат властта в страната. Но случи ли се това, Афганистан ще стане държава парий. Той няма да получи помощта, която търси и от която по думите на талибаните се нуждае. Той няма да получи от международната общност подкрепата, от която казва, че има нужда“, предупреди държавният секретар на САЩ в интервю за американската телевизия Ем Ес Ен Би Си.

 

Същия ден президентът на САЩ Джо Байдън разговаря по телефона с президента на Афганистан Ашраф Гани. След този разговор Белият дом отбеляза, че „продължаващото настъпление на талибаните влиза в пряко противоречие с изявлението им, че подкрепят уреждането на конфликта чрез преговори“. В разговора с Гани Байдън потвърди също, че САЩ са готови да подкрепят и занапред силите за сигурност на Афганистан. Според пресслужбата на Белия дом в бюджетното искане до Конгреса за 2022 финансова година се предлага да бъдат отпуснати 3,3 милиарда долара за фонда в подкрепа на силите за сигурност на Афганистан.

 

Администрацията на САЩ предлага един милиард долара от тази сума да се изразходва за военновъздушните сили на Афганистан, още един милиард – за снабдяване и екипировка на афганистанската армия, 700 милиона долара – за заплати на афганистанските военнослужещи.

 

Освен това в известие, изпратено в петък на Блинкън от президента Байдън, се казва, че администрацията му е разрешила да се отпуснат до 100 милиона долара, за да бъдат евакуирани от Афганистан граждани на тази страна, подпомагали по един или друг начин американските войски.

 

 

Сергей Строкан , в. Комерсант

 

 

Станете почитател на Класа