Илон Мъск: Възможно е да се построят "изключително безопасни ядрени централи"

Илон Мъск: Възможно е да се построят "изключително безопасни ядрени централи"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.07.2021
  • Share:

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX, Илон Мъск, се обяви за развитието на ядрената енергетика. Според американския бизнесмен съвременните технологии правят възможно изграждането на безопасни атомни електроцентрали и обществените предразсъдъци не трябва да се превръщат в пречка за развитието в тази област.


Милиардерът обсъди въпроса по време на конференцията за крипто иновации B-Word, проведена тази седмица, информира CNBC.


"Вярвам, че съвременните атомни електроцентрали са безопасни, противно на това, което хората могат да мислят. Наистина вярвам, че е възможно да се построят много, изключително безопасни ядрени централи", каза той, цитиран от CNBC.


Той дори отхвърли идеята за разработване на термоядрени реактори, които включват получаване на енергия от комбиниране на атоми, а не тяхното разделяне. За мнозина термоядрената енергия има потенциала да се превърне в най-добрата форма на възобновяема енергия, тъй като не носи присъщият риск на ядрен синтез.


Ядреният синтез е противоположната реакция на деленето, което от своя страна е процесът, използван в конвенционалните ядрени реактори. При реакция на делене неутронът се сблъсква с по-голям атом, разделяйки го на два по-малки атома, освобождавайки енергия.


"Говоря за делене", каза бизнесменът. "Нямате нужда от синтез. Имате онзи голям термоядрен реактор в небето, наречен Слънце. Той се появява всеки ден."


Въпреки че не разясни как атомните електроцентрали могат да бъдат направени "изключително безопасни", шефът на Tesla публично подкрепя използването на тази енергия от години.


„Трябва да изградим повече атомни електроцентрали", каза милиардерът в интервю за PBS през 2007 г. "Мисля, че това е по-добър начин за генериране на енергия от електроцентрала, работеща на въглища или на природен газ."

Станете почитател на Класа