ФАА на САЩ промени дефиницията на „астронавт“ и Джеф Безос не отговаря на критериите

ФАА на САЩ промени дефиницията на „астронавт“ и Джеф Безос не отговаря на критериите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.07.2021
  • Share:

В деня на полета в космоса на космическия кораб New Shepard на компанията Blue Origin, собственост на Джеф Безос, Федералната авиационна администрация на САЩ промени определението си за това кой може да се счита за астронавт, а според новата интерпретация Безос не е такъв.


Милиардерът наистина е изпълнил едно от изискванията, за да спечели тази титла, като е превишил границата от 80 километра или 50 мили, считана за началото на космоса. Всъщност той отиде по-далеч и пресече линията на Карман, определена на 100 километра, също считана от мнозина като разделителна линия между атмосферата и космоса.


Въпреки това, за да влезе в категорията астронавт, според правителствения орган, той е трябвало да извършва дейности по време на полета, които биха могли да се считат за „съществени за обществената безопасност или които биха допринесли за безопасността на човешкия космически полет".


По този начин, съгласно новото изискване към тези, които имат право да носят значката на астронавт, Безос ще бъде изключен от категорията, тъй като на практика не е направил нищо по време на първия си полет в космоса. Неговият кораб New Shepard беше напълно автономен и управляван от Земята, оставяйки екипажа без никакви задачи на борда.


В разгара на силно съперничество с друг милиардер, британецът Ричард Брансън, който полетя в космоса на космическия кораб Virgin Galactic девет дни преди него, Безос подчерта, че тези на борда на ракетата Blue Origin са „астронавти без звездичка до своето име", заради достигане на височината от 100 километра.

Станете почитател на Класа