Мъж продава 5 километра стена между САЩ и Мексико, струвала му 30 милиона долара

Мъж продава 5 километра стена между САЩ и Мексико, струвала му 30 милиона долара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.07.2021
  • Share:

51-годишният американски бизнесмен Томи Фишър иска да продаде частна стена от почти 5 километра, построена в Рио Гранде (Тексас), на границата между САЩ и Мексико, която струва 30 милиона долара, съобщава Bloomberg.


Според американските медии, когато Доналд Тръмп бе избран за президент през 2016 г., Фишър, който е донор на Републиканската партия, започнал да мисли за изграждането на тази инфраструктура като личен проект. „Това ще бъде много забавно, ще бъде проект, който ще бъде запомнен като язовира „Хувър", е мислил Фишър.


През 2019 г. организацията „Ние изграждаме стената", посветена на колективното финансиране от гражданите за изграждане на гранична стена между тези две нации, плати 6,9 милиона долара на компанията на бизнесмена Fisher Industries за изграждане в Нуево Мексико на един километър стена.


Няколко месеца по-късно Фишър започна да изгражда втори транш, след като получи допълнителни 1,5 милиона долара. По-късно, вече сам, той продължи да изгражда стената си, чиято крайна цена е 30 милиона долара, двадесет пъти повече от първоначално изчислените.


Неговото сътрудничество с „Ние изграждаме стената" помогна на Фишер да спечели 2 милиарда долара в договори от администрацията на Тръмп, въпреки факта, че според The Washington Post части от стената са били лошо конструирани и са имали проблеми с дизайна.


В допълнение към структурните проблеми, проектът на Фишър бе отхвърлен от екологични групи и съседи, които се противопоставят на стената, с аргумента, че е построена твърде близо до Рио Гранде и че може да бъде утежняващ фактор за наводненията.


Човекът, който вярваше, че строи Ламборгинито на стените и че някой ще го купи, се надява федералното правителство да поеме властта над нея, тъй като граничният контрол остава проблем.

Станете почитател на Класа