Проблеми в Америка: чумата дойде в Колорадо

Проблеми в Америка: чумата дойде в Колорадо
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.07.2021
  • Share:

Средновековна Европа, както знаете, постоянно страдаше от чумата. Изглежда, че в наше време тази ужасна болест е в миналото. Уви, чумата се е върнала, но не и в Европа. Тя започва да жъне реколтата си от смърт в американския щат Колорадо.

 

Хората, които са диагностицирани с чума, все по-често се приемат в държавните болници. Не всеки може да бъде спасен. Болестта е лечима само при насочване към специалисти на ранен етап. Ако това се забави, няма на какво да се надяваме - човек ще умре от чумата.

 

Министерството на здравеопазването и околната среда в Колорадо проведе инспекция, за да идентифицира източника на замърсяване. Оказа се, че хората са заразени с чумата от бълхи и гризачи. Откъде са получили чумата, не е известно. Може би те са се заразили поради бактерии, появили се в резултат на разтопени ледници - на територията на САЩ има все повече и повече.

 

Експертите са установили, че чумата се причинява от бактерията Yersinia pestis, която се предава на хората чрез ухапвания от заразени бълхи и гризачи. Няма гаранция, че всеки американец ще може да се предпази от контакт с тях. Освен това хората се заразяват от чумата един с друг.

 

В Америка има тежко положение с коронавируса. В допълнение към това в страната започна епидемия от чума. Засега не е излязла от щата Колорадо, но е глупаво да се надяваме, че ще остане само на тази територия. След няколко седмици цяла Америка ще започне да прилича на чумна казарма. Така че не е известно от какво ще умират по-често гражданите на САЩ - от коронавируса или чумата.

 

 

Превод: ПИ

Станете почитател на Класа