Министърът на финансите на САЩ предупреди Конгреса, че има опасност от фалит

Министърът на финансите на САЩ предупреди Конгреса, че има опасност от фалит
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.07.2021
  • Share:

Американският министър на финансите Джанет Йелън предупреди Конгреса за заплахата от фалит и придружаващите "непоправими щети" за икономиката на страната, ако таванът на държавния дълг не бъде вдигнат след 31 юли или лимитът на заемите не бъде спрян.

 

Ръководителят на отдела изпрати съответното писмо в петък до ръководството на законодателния орган на страната.

 

Тя припомни, че в момента таванът на националния дълг е замразен до 31 юли, така че при липса на каквито и да било действия на 1 август нивото на дълга ще достигне законодателно установената максимална стойност.

 

Ако Конгресът не предприеме действия до понеделник, 2 август 2021 г., за замразяване или повишаване на тавана на дълга, Министерството на финансите ще трябва да започне да предприема някои допълнителни спешни мерки, за да предотврати фалита по задълженията на САЩ, каза тя.

 

В същото време Йелън отбеляза, че ако таванът на държавния дълг не бъде замразен или увеличен, до 1 октомври, когато в САЩ започва новата финансова година, способността на правителството на САЩ да плаща дългове по своите задължения може да бъде сериозно подкопана , тъй като значителни бюджетни разходи са планирани за този период.

 

Според Йелън фалитът „ще причини непоправими щети на американската икономика и икономическото положение на всички американци“.

 

Тя припомни, че „дори само заплахата от фалит вече е навредила на американската икономика в миналото, какъвто беше случаят през 2011 г., когато кредитният рейтинг на САЩ беше понижен за първи път в историята на страната.

 

Поради тази причина нито един президент или финансов министър от никоя от партиите никога не е допускал дори мисълта за фалит от страна на Съединените щати по никое от задълженията, добави министърът, призовавайки законодателите да предприемат действия „възможно най-скоро“.

 

Стандартна практика

 

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки от своя страна призова хората да не се тревожат твърде много за заплахата от фалит.

 

Това писмо е стандартна практика за министъра на финансите, когато таванът на държавния дълг трябва да бъде удължен отново в края на месеца. Това не е същото като фалита, какъвто никога не се е случвал в историята на Съединените щати и със сигурност би бил катастрофално събитие. Става дума за повишаване или удължаване на тавана на дълга - каза тя в петък на редовен брифинг за репортери, отговаряйки на въпрос дали Белият дом ще настоява законодателите да действат възможно най-скоро според заръките на Йелън.

 

Тя добави, че Белият дом очаква "Конгресът да действа бързо", но подчерта, че няма да "определя нов срок".

 

В същото време Псаки подчерта, че при двете предишни администрации „финансовите министри са изпратили около 50 писма до Конгреса по темата за тавана на публичния дълг и някои от тях са много сходни по съдържание по отношение на използваните изрази“.

 

В същото време според нея: “Конгресът е вдигал и замразявал тавана на публичния дълг почти 80 пъти.

 

По-рано републиканците заявиха, че няма да подкрепят увеличаване на тавана на националния дълг, ако президентът на САЩ Джо Байдън и демократите не се съгласят да намалят разходите или да предприемат други мерки за намаляване на дълга.

 

Настоящите проблеми с дълга в САЩ са наследство от острата финансова и икономическа криза от 2007-2008 г.

 

Оттогава страната трябваше няколко пъти да вдига тавана на националния си дълг и всеки път заради това се разгаряха политически битки между демократи и републиканци.

 

През 2019 г. Конгресът прекрати лимита за заеми или тавана на дълга до 31 юли 2021 г.

 

Експертите предупреждават, че потенциален фалит може да предизвика глобална финансова криза, като се има предвид, че голяма част от световната търговия разчита на американския долар.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа