Германия остава предпазлива

Германия остава предпазлива
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.07.2021
  • Share:

 

САЩ остават силно скептични относно почти готовия газопровод, но администрацията на президента Джо Байдън даде знак, че е готова да смекчи позицията си

 

 

Германското правителство реагира предпазливо на данните за постигнато споразумение със САЩ за противоречивия газопровод "Северен поток -2". Говорител на правителството, потвърждавайки казаното от канцлера на Германия Ангела Меркел миналата седмица, заяви днес пред ДПА, че разговорите продължават, предаде БТА.

Както Блумбърг, така и в. "Уолстрийт джърнъл" съобщиха вчера, че е постигнато споразумение, цитирайки източници от Берлин и Вашингтон. Ако това наистина е така, окончателното споразумение може да бъде обявено най-рано днес, отбелязва ДПА.

Според информацията американското правителство се е отказало от възраженията си срещу газопровода, чиято цел е да транспортира руски газ за Германия, заобикаляйки Украйна.

САЩ остават силно скептични относно почти готовия газопровод, но администрацията на президента Джо Байдън даде знак, че е готова да смекчи позицията си.


Представителите на германското правителство ясно посочиха, че трябва да бъде постигнато споразумение до август. Байдън и Меркел не скриха факта, че продължават да са на различни позиции за "Северен поток -2" по време на срещата си миналия четвъртък във Вашингтон.

Байдън предупреди Русия да не използва енергийните ресурси като оръжие или средство за въздействие върху съседните страни.

Меркел подчерта, че "Северен поток -2" е допълнителен проект, а не алтернатива на транзита на газ през Украйна. Уговорката ни винаги е била, че Украйна ще продължи да бъде транзитна страна за природния газ. "Всичко друго би създало голямо напрежение", каза тя и увери, че Берлин ще действа решително, ако Русия не признава правото на Украйна да е транзитна страна.

Междувременно съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски - Михаил Подоляк заяви днес пред радио "Свобода", че Киев ще продължи да се противопоставя на осъществяването на "Северен поток-2". Така той коментира публикацията във вестник "Политико", според която САЩ са приканили украинските си колеги да спрат с критиките към проекта.

"Украйна получава различни сигнали на различни равнища и на различни равнища продължава да работи, за да не допусне осъществяването на "Северен поток-2" във вида, на който който разчитат руските власти", подчерта Подоляк.

По думите му тази история не се отнася само за Украйна, но и за Полша, Литва, Словакия и Европа като цяло. "Не става дума само за политика и дипломация, но и за юриспруденция", според Подоляк. Освен това той смята, че ситуацията около проекта може да се изясни само при посещението на украинския президент във Вашингтон, което се очаква през август.

 

По-рано в. "Политико" съобщи, позовавайки се на източници, че американските власти за призовали украинските си колеги да се въздържат от критики към "Северен поток-2" във връзка с постигнатото между Вашингтон и Берлин споразумение по този въпрос. По информация на изданието те са предупредили, че публичното изразяване на несъгласие може да навреди да отношенията между САЩ и Украйна. "Високопоставен представител на американската администрация обаче не потвърди информацията", уточни вестникът.

 

 

 

Станете почитател на Класа