Facebook отхвърли критиката на Байдън за „убийство на хора с дезинформация за Covid“

Facebook отхвърли критиката на Байдън за „убийство на хора с дезинформация за Covid“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.07.2021
  • Share:

Facebook се потупа по гърба за насърчаване на ваксинирането сред потребителите си в САЩ, отбелязвайки увеличение с 10-15% от януари и така отвърна на претенцията на президента Джо Байдън.


"Данните показват, че 85% от потребителите на Facebook в САЩ са били или искат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19", заяви вицепрезидентът на Facebook Гай Росен в събота, отхвърляйки обвинението на Байдън, че социалните медии са виновни за липсата на ентусиазъм сред американците към ваксините срещу Covid-19.


В петък Байдън разкритикува социалните медийни платформи като Facebook, обвинявайки ги, че убиват хора, като не премахват яростните неконвенционални мнения за ваксинацията.


„Те убиват хора. Вижте, единствената пандемия, която имаме, е сред неваксинираните. И те убиват хора", каза президентът на САЩ.


Отхвърляйки твърдението, Росен обвини Байдън, че по същество е направил Facebook изкупителна жертва заради неуспеха на администрацията му да постигне самоналожената си цел да ваксинира 70% от американците до 4 юли.


„Целта на президента Байдън беше 70% от американците да бъдат ваксинирани до 4 юли. Facebook не е причината тази цел да бъде пропусната. Цифрите разказват съвсем различна история от тази, популяризирана от администрацията", каза Росен


„Facebook е забелязал драстично нарастване на доверието във ваксините Covid-19 сред своите американски потребители през последните шест месеца. От януари приемането на ваксини от страна на потребителите на Facebook в САЩ се е увеличило с 10-15 процентни пункта (70% → 80-85%)", написа Росен, цитирайки скорошно проучване на университета Карнеги Мелън.


„Facebook използва безпрецедентни ресурси в борбата си срещу пандемията, като например насочване на хората към надеждна информация и улесняване на назначаването на ваксини. Освен че убеждава хората в ефективността и безопасността на ваксините чрез изскачащи етикети под публикации, свързани с коронавирус, Facebook води война срещу информацията, която не е в съответствие с официалната позиция на Световната здравна организация (СЗО) или местните правителства", отбеляза той


Приветствайки успеха си в премахването на „дезинформацията" на Covid-19, Facebook заяви, че е забранил „167 милиона части от съдържанието на Covid-19", смятани за неверни от проверяващите фактите, в допълнение към изтриването на 18 милиона „случаи на дезинформация на Covid-19. " С тънко забулено изместване от администрацията на Байдън, Росен посочи „Канада и Великобритания, където Facebook използва подобни тактики, вече са постигнали 70-процентния етап за ваксинациите с първа доза".

Станете почитател на Класа