Англия ще започне тайни мисии на своите специални сили срещу Русия и Китай

Англия ще започне тайни мисии на своите специални сили срещу Русия и Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.07.2021
  • Share:

„Специалните сили на Обединеното кралство ще се съсредоточат върху нова прикрита мисия срещу Китай и Русия като част от тяхната промяна на фокуса, за да се противопоставят на големите държавни противници", заяви британският бригаден генерал Марк Тотен пред "Таймс".


Британските кралски морски пехотинци ще поемат ролите, които традиционно са били запазени за специалните сили на страната - Специалната въздушна служба (SAS) и Специалната корабна служба (SBS) - така че тези подразделения да имат повече време и средства за изпълнение на задачи с по-голяма риск срещу други държави.


"Това, което можем да направим, е да позволим на специалните сили да се съсредоточат върху най-трудните и най-сложни задачи срещу Русия и срещу Китай", каза висшият служител.


„Необходима е истинска специализирана експертиза, така че ще им дадем повече време и повече персонал, за да се справят с тези задачи и да изпълняват някои задачи, като например морски контратероризъм, или съвместни операции, които са трудни и носят по-големи риск", обясни Тотен, който командва бъдеща сила командоси от 4000 кралски морски пехотинци, които ще споделят тежестта със SAS и SBS.


Коментарите на Тотен отбелязват първото официално признание, че Лондон планира да разположи своите специални сили в тайни мисии, специално насочени към Русия и Китай.


От своя страна източници от британската армия казаха пред The Times, че в рамките на промяната в подхода на специалните сили може да бъдат възложени „политически коварни" задачи, като обучение на флота на страни в близост до Южнокитайско море, за да се защитят по-добре срещу предполагаемата „враждебност" на Пекин.


Естеството на потенциалните операции на специалните сили на Обединеното кралство срещу Русия остава неясно. Според вестника обаче се смята, че силно секретните операции могат да включват войски, действащи заедно с MI6, за да организират наблюдение срещу руските и китайските военни и разузнавателни подразделения.


В началото на юни руският външен министър Сергей Лавров заяви, че въпреки че Москва не крие мощта на своите въоръжени сили или влиянието си в света, Русия не се интересува от налагането на своя начин на живот на други държави и иска да прекрати конфронтацията със Запада.


"Русия няма амбиции за суперсила, колкото и някой да се опитва да убеди себе си и другите в това," подчерта Лавров. "Нито имаме месианския плам, с който нашите западни партньори се опитват да разпрострат своята програма за демократични ценности по цялата планета. От дълго време ни беше ясно, че налагането отвън на определен модел на развитие не води до нищо добро и примерите са Средния Изток., Северна Африка, Либия, Йемен и Афганистан", каза той.

Станете почитател на Класа