След отказване от пушенето, белите дробове започват да регенерират

Оказва се, че отказването от тютюнопушенето не само помага за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на тялото, но също така предизвиква група от нови и здрави клетки, които частично заместват увредените и тези, които са предразположени към рак, сочат резултатите от последните изследвания, публикувани в академичното списание Nature.


Екип от учени от Университетския колеж в Лондон (UCL) и Wellcome Trust Sanger Institute анализираха биопсии на белите дробове на група от 16 души - съставена от трима пушачи, шестима бивши пушачи, четирима души, които никога не са пушили и три деца - за да се определи във функция на възрастта и да се сравнят мутациите, които представят техите неракови клетки.


Тъй като мутациите се развиват при стареене, клетки с генетични промени са открити при всички участници, включително тези, които никога не са пушили (според изследователите, нашите здрави клетки годишно натрупват средно 22 допълнителни мутации).


Изненадата бе, че нераковите клетки на пушачи и бивши пушачи имат различни количества мутации. В сравнение с хората, които все още пушат, хората, които са се отказали от тютюна, са имали повече от четири пъти повече генетично здрави белодробни клетки и следователно са били по-малко податливи на риска от развитие на тумор на белия дроб.


„Това, което е толкова вълнуващо в нашето проучване, е, че то показва, че никога не е късно да се откажете от тютюнопушенето", казва д-р Питър Кембъл, водещ автор в изявление, публикувано на уебсайта на Wellcome Sanger Institute. „Някои от хората в нашето изследване са изпушили повече от 15 000 пакета цигари през живота си, но в рамките на няколко години след като ги оставят, много от клетките, които подреждат дихателните им пътища, не показват никакви доказателства за увреждане от тютюна", добави той.


Засега не е известно какъв точно е механизмът, който задейства замяната на увредените клетки, но една хипотеза предполага, че може да има резервоар, където здравите клетки чакат да дойде „подходящото време".

Станете почитател на Класа